Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mohamed El-Erian: «Καμπανάκι» για νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Mohamed El-Erian: «Καμπανάκι» για νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Για κίνδυνο ανάφλεξης του πληθωρισμού προειδοποίησε ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El-Erian λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Παρότι η αναστάτωση στις θαλάσσιες μεταφορές είναι περιορισμένη σε σχέση με την αντίστοιχη της πανδημίας, τόνισε ότι ενδέχεται να ανεβάσει εκ νέου τις τιμές, αλλά και να πλήξει την ανάπτυξη.

«Σε σχέση με αυτό που θα συνέβαινε υπό διαφορετικές συνθήκες, θα δούμε υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και βραδύτερη ανάπτυξη», δήλωσε ο El-Erian μιλώντας στο BBC. «Σε απόλυτους όρους, βέβαια, δεν είναι τίποτα σε σχέση με την κατάσταση που είχαμε το 2021 και το 2022. Αυτό το σοκ δεν θα είναι τόσο μεγάλο, αλλά είναι ατυχές», προσέθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες έπαυσαν τις διελεύσεις των πλοίων τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά τις επιθέσεις των Χούθι. Ορισμένες μάλιστα έδωσαν εντολή για παράκαμψη του στενού, με αποτέλεσμα τα πλοία να διέρχονται από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μια διαδρομή που προσθέτει έως και 12 ημέρες ταξιδιού για τα φορτία που μεταφέρονται από τη Σιγκαπούρη μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη. Η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 18 ημέρες για τα πλοία που έχουν προορισμό στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ανησυχώ πραγματικά», τόνισε ο El-Erian, ο οποίος είναι πρόεδρος του Queen’s College, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, μητρικής της PIMCO. «Αντιμετωπίζουμε σημαντικά εμπόδια, ζούμε σε μία νέα πραγματικότητα όπου η προμηθευτική πλευρά της παγκόσμιας οικονομίας είναι πολύ πιο ευάλωτη, το οποίο σημαίνει ότι οι πληθωριστικές τάσεις είναι εντονότερες σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, σχεδόν το 15% των προϊόντων που εισάγονται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έρχονται διά θαλάσσης από την Ασία και την Ερυθρά Θάλασσα. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των προϊόντων είναι πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα, εξ ου και η τιμή του Brent άγγιξε τα 80 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, αφότου ΗΠΑ και Βρετανία ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούθι. Έκτοτε η τιμή υποχώρησε, αγγίζοντας περίπου τα 77,2 δολάρια. Τέλος, η Ερυθρά Θάλασσα είναι επίσης σημαντικός κόμβος διέλευσης LNG.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Εμπόριο: Οι καταναλωτές θύματα της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Φόβοι για νέες ανατιμήσεις στην Ελλάδα λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Θύμα της κρίσης στο Σουέζ και το λιμάνι του Πειραιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News