Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 09:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Τι σημαίνουν οι αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Χούθι

Πετρέλαιο: Τι σημαίνουν οι αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Χούθι

Αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ως αντίποινα για μια σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, που σιγοβράζουν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου, σημειώνει το Bloomberg. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκε έως και 2,5% λόγω των φόβων για μια ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στη ναυτιλία και μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

UBS

Η αντίληψη των εμπλεκομένων στις αγορές ότι βρισκόμαστε μπροστά στην κλιμάκωση της σύγκρουσης οδηγεί στο άλμα του πετρελαίου, σημειώνει ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo. Προσθέτει, ωστόσο, ότι το όποιο risk premium θα διατηρηθεί μόνο εάν υπάρξουν διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου.

Ο οίκος περιμένει υψηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες, προβλέποντας ότι το μπρεντ θα κινηθεί πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ + που διατηρούν την αγορά πετρελαίου ελαφρώς υποτροφοδοτούμενη.

ING

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προκάλεσαν έκπληξη, αλλά δεδομένης της απειλής που αντιμετωπίζουν τα πλοία και των διαταραχών στις εμπορικές ροές από τις επιθέσεις των Χούθι, είναι ξεκάθαρα μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, σημειώνει ο Warren Patterson της ING.

Αυτό συνεπάγεται ενδεχομένως μεγαλύτερη αναστάτωση και την ανάγκη εκτροπής των πλοίων, κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί και η αγορά αρχίσει να βλέπει απειλές για τις ροές από τον Περσικό Κόλπο. «Αν και πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός», τονίζει.

Vanda Insights

«Ένα μέρος του νέου risk premium κινδύνου έχει ήδη τιμολογηθεί», εκτιμά η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights. «Μπορεί να δούμε το αργό πετρέλαιο να κερδίζει άλλο ή δύο δολάρια… Περιμένω ότι ένας βαθμός αυτοσυγκράτησης και διπλωματίας θα εμποδίσουν τις εντάσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να προκαλέσουν ανάφλεξη στην περιοχή», σημειώνει, καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν επιθυμεί το χειρότερο σενάριο.

Westpac Banking

«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προειδοποιήσει ότι θα αναλάμβαναν δράση εάν οι αντάρτες Χούθι συνέχιζαν τις επιθέσεις τους, επομένως αυτή η ενέργεια δεν είναι πραγματικά απροσδόκητη», σημειώνει ο Robert Rennie, αναλυτής της Westpac Banking.

Δεδομένου ότι οι ηγέτες των Χούθι έχουν πει ότι οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ δεν θα περάσει χωρίς απάντηση, το West Texas Intermediate θα μπορούσε να ανέβει πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 80 δολάρια.

Saxo Capital Markets

Οι αεροπορικές επιδρομές αύξησαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και αυτό θα μπορούσε να φέρει στο επίκεντρο τη ζήτηση πετρελαίου και των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Charu Chanana, της Saxo Capital Markets.

Υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί και η αστάθεια θα μπορούσε να αυξηθεί «καθώς οι αγορές πετρελαίου συνεχίζουν να αξιολογούν τους διάφορους καταλύτες, από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ έως την εκτός ΟΠΕΚ προσφορά, όπως και τις προοπτικές ζήτησης ΗΠΑ και Κίνας».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

Φόβοι για νέες ανατιμήσεις στην Ελλάδα λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Θύμα της κρίσης στο Σουέζ και το λιμάνι του Πειραιά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News