Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 21:41
BUSINESS & FINANCE

M. Centeno: Η ΕΚΤ πρέπει -και θα- δράσει καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει στο 2%

M. Centeno: Η ΕΚΤ πρέπει -και θα- δράσει καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει στο 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει -και θα- δράσει καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Mario Centeno.

Οι αξιωματούχοι κατάφεραν να μειώσουν την αύξηση των τιμών από τα ιστορικά υψηλά χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας, αποδίδοντας την ανθεκτικότητα στη δύναμη της αγοράς εργασίας. 

«Ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 3% – η νομισματική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πραγματικότητα, όπως είναι προφανές, και θα το κάνει», δήλωσε ο Centeno στη Λισαβόνα. «Βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της πληθωριστικής διαδικασίας».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πλησιάζουν σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο -μόλις πειστούν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιστρέφει σταθερά στο 2%. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος Christine Lagarde. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel επανέλαβε αυτή την επιφυλακτικότητα την Παρασκευή.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News