Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 16:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» χρεών 2 τρισ. απειλεί τις αμερικανικές τράπεζες

«Τσουνάμι» χρεών 2 τρισ. απειλεί τις αμερικανικές τράπεζες

Την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων θα υποχρεωθούν να περιορίσουν οι τράπεζες λόγω του «τείχους» του χρέους 2 τρισ. δολαρίων που λήγει στην επόμενη τριετία.

Η χρηματιστηριακή Newmark, διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, Barry Gosin, προειδοποιεί ότι οι «τράπεζες θα δεχθούν πίεση» λόγω του real estate. Όπως δήλωσε ο ίδιος στους Financial Times, οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση σημαίνουν πως ορισμένες τράπεζες θα κληθούν «να ρευστοποιήσουν τα δάνειά τους ή να βρουν εναλλακτικές, ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους στον τομέα των εμπορικών ακινήτων». 

Σύμφωνα με στοιχεία της Newmark, η οποία πέρυσι διαχειρίστηκε την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων 50 δισ. δολαρίων της πτωχευμένης Signature Bank, εκτιμάται ότι μέχρι το 2026 θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση για δάνεια αξίας 2 τρισ. δολαρίων σε πολύ υψηλότερα επιτόκια. Μάλιστα, μόνο φέτος πρόκειται να ωριμάσει χρέος ύψους 929 δισ. δολαρίων στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων.

Από τα δάνεια που θα λήξουν μέχρι το 2026, χρέος περίπου 670 δισ. δολαρίων ενδέχεται να είναι προβληματικό. Όσοι επένδυσαν στο real estate στις ΗΠΑ δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξήθηκε το κόστος αναχρηματοδότησης και έπεσε η αξία των ακινήτων.

Μεγάλο πρόβλημα στην αμερικανική αγορά ακινήτων αντιμετωπίζουν τα γραφεία, αλλά και τα συγκροτήματα πολυκατοικιών, όπου ορισμένοι επενδυτές υπερεκτέθηκαν παίρνοντας φθηνά δάνεια και τώρα έχουν επιβαρυνθεί λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους. «Όποιος επένδυσε αδρά σε ακίνητα γραφείων την τελευταία πενταετία θα έχει πρόβλημα», δήλωσε στους Financial Times o Gosin. 

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων έχουν ασκήσει πίεση στις τράπεζες που παρείχαν φθηνά δάνεια κατά την περίοδο της άνθισης. Ορισμένες τράπεζες θα επιλέξουν να πουλήσουν το χαρτοφυλάκιο των δανείων αυτών σε χαμηλό κόστος, ώστε να μην έχουν μεγάλη έκθεση στον τομέα του real estate.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κρίση αλά 2008 στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

ΗΠΑ: Σε υψηλό 10ετών το προβληματικό χρέος στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

CEO Deutsche Bank: Έρχονται δύσκολοι καιροί για το εμπορικό real estate

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News