Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 07:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Evergrande: Η φούσκα των ακινήτων της Κίνας θα σκάσει στη Δύση

Evergrande: Η φούσκα των ακινήτων της Κίνας θα σκάσει στη Δύση

Μετά από αρκετά χρόνια σοβαρών προβλημάτων, ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande κλήθηκε μέσω δικαστικής απόφασης να προχωρήσει σε ρευστοποίηση, ανοίγοντας μια διαμάχη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των κινεζικών αρχών και των πιστωτών της στη Δύση.

Πρόκειται για μια δραματική κλιμάκωση στην πορεία της Evergrande. Τρία χρόνια αφότου αθέτησε για πρώτη φορά πληρωμή χρέους της, η υπερχρεωμένη εταιρεία δεν κατάφερε να πείσει την αρμόδια δικαστή ότι έχει ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης. «Φτάνει» είπε η δικαστής Linda Chan, απαιτώντας ρευστοποίηση της Evergrande.

Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της προτού διακοπεί η διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει πως τώρα έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 275 εκατ. δολαρίων, αλλά και υπέρογκο χρέος 328 δισ.

Έτσι, τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο, είναι απολύτως αβέβαιο το επόμενο βήμα της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λάβει χώρα μια τεράστια μάχη μεταξύ των πιστωτών της στη Δύση και των Κινέζων αξιωματούχων.

Η μάχη που ξεκινά

Παρότι η ρευστοποίηση της Evergrande αποφασίστηκε από ένα δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ, η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας βρίσκεται στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που έδωσαν δισεκατομμύρια δολάρια πρέπει τώρα να αναζητήσουν τα χρήματά τους μέσω κινεζικών δικαστηρίων και να υπερισχύσουν έναντι αξιωματούχων του Πεκίνου, ιδιωτών επενδυτών και μικρομετόχων.

Θεωρητικά, οι τελευταίες δύο κατηγορίες θα είχαν περιορισμένη πρόσβαση στις αποζημιώσεις σε σχέση με τους ξένους επενδυτές. Ωστόσο, δεδομένης της προσέγγισης της Κίνας, μπορεί τελικά το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό.

Ήδη, μια ομάδα πιστωτών με νομική εκπροσώπηση προσπάθησε να ανακτήσει τα χρήματά της, αλλά ήρθε ενώπιον νέας πρόκλησης: οι τοπικές αρχές μπορεί να αποφύγουν τις πληρωμές, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τη θέση της Κίνας στη διεθνή αγορά. Ίσως, όμως, να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ελκυστικότητα της χώρας στη Wall Street και στο Σίτι του Λονδίνου, αποπληρώνοντας τους επενδυτές.

«Εάν υπάρχει επιλογή, είμαι σίγουρος ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προστατεύσει τους ντόπιους ιδιώτες επενδυτές έναντι των ξένων», προέβλεψε ο Gary Ng, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis στο Χονγκ Κονγκ.

Δύσκολο εγχείρημα η ανάκτηση των επενδύσεων

Η Evergrande έχει διαχειρίζεται περίπου 1.000 πρότζεκτ κατά μήκος της Κίνας. Κι όμως αρκετοί φοβούνται ότι οι επενδυτές θα δυσκολευτούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, καθώς πέρα από νομικά κωλύματα είναι πιθανό να ανακύψουν πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

«Από τη μια πλευρά, υπάρχει τεράστια έμφαση και τρόμος στη χώρα για υπερβολική έκθεση στη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη, υπάρχει μια υπερισχύουσα υποχρέωση να επανέλθουν οι διεθνείς δραστηριότητες στην Κίνα. Ο (Κινέζος πρόεδρος) Xi φοβάται για μια κρίση στα subprime στεγαστικά δάνεια, που τον βάζει σε δύσκολη θέση», σχολίασε στον Telegraph ο William Hurst, καθηγητής κινεζικής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. 

Υπάρχει όμως και ένα ενδεχόμενο οι επιπτώσεις για τους διεθνείς επενδυτές να είναι περιορισμένες. Ίσως δεχθούν ένα μικρό κούρεμα των επενδύσεών τους έναντι εγγύησης για την επιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους των χρημάτων τους.

«Εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα εάν οι ξένοι επενδυτές θα είναι αρκετά υψηλά στη λίστα αποπληρωμής, ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν ένα μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων και εάν αυτό θα επιβληθεί στην Κίνα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ng.

moneryeview.gr με πληροφορίες από The Telegraph

Διαβάστε επίσης:

Evergrande: Η ρευστοποίησή της μεγάλο τεστ για τους διεθνείς πιστωτές

Evergrande: Προς ρευστοποίηση η εταιρεία-σύμβολο της κινεζικής κρίσης ακινήτων

Κίνα: Αίτηση πτώχευσης της Zhongzhi – Κίνδυνος για επενδύσεις 2,9 τρισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News