Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 09:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Evergrande: Προς ρευστοποίηση η εταιρεία-σύμβολο της κινεζικής κρίσης ακινήτων

Evergrande: Προς ρευστοποίηση η εταιρεία-σύμβολο της κινεζικής κρίσης ακινήτων

Προς ρευστοποίηση οδεύει η Evergrande Group, ο καταχρεωμένος γίγαντας των ακινήτων που έχει γίνει το σύμβολο της κρίσης στο κινεζικό real estate.

Η απόφαση δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ που υπαγορεύει τη ρευστοποίηση της Evergrande έρχεται αφότου η εταιρεία και οι ξένοι πιστωτές της δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, που αντιμετωπίζει προβλήματα από το 2021, έχει συνολικές υποχρεώσεις άνω των 328 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ιδρυτής και πρόεδρός της Xu Jiayin συνελήφθη από την αστυνομία με την υποψία της τέλεσης εγκλημάτων, όπως έγινε γνωστό.

Η Evergrande, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας, βρέθηκε σε στάση πληρωμών στα τέλη του 2021, πυροδοτώντας μια κρίση στον τομέα του real estate, η οποία συνεχίζει να επιβαρύνει την ευρύτερη κινεζική οικονομία.

Πρώην αξιωματούχος εκτίμησε πέρυσι ότι η Κίνα έχει αρκετά άδεια ακίνητα για να στεγάσει περισσότερα άτομα από το σύνολο του πληθυσμού της, των 1,4 δισ. ατόμων, σημειώνει το CNN.

H ρευστοποίηση της Evergrande μπορεί να ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, αποτελεί όμως μία ακόμα αρνητική είδηση σε έναν κλάδο που ήδη έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.  

Οι κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων πρέπει να πληρώσουν 100 δισ. δολάρια σε χρέη που ωριμάζουν φέτος και βραχίονες χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων καλούνται να αποπληρώσουν άλλα 650 δισ. δολάρια.

Και την ίδια στιγμή, η κρίση των ακινήτων αρχίζει να εξαπλώνεται στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα, λόγω της έκθεσης των εταιρειών του σκιώδους finance στον κλάδο.

Με δεδομένο ότι οι πιστωτές της Evergrande αναμένεται να χάσουν σχεδόν το σύνολο των χρημάτων τους, αυτό εκτιμάται ότι θα πλήξει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη στις αγορές της Κίνας, σημειώνει το CNN.

Πέραν της πτώσης-ρεκόρ στο real estate, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τον αποπληθωρισμό στην Κίνα, το χρέος και τη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων, καθώς το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Οι πολιτικές που ακολουθεί το Πεκίνο αποτελούν μία ακόμα εστία ανησυχίας.

Η κρίση των ακινήτων έχει επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα στην κινεζική οικονομία, η οποία στηριζόταν εδώ και δεκαετίες στην έκρηξη της αγοράς κατοικιών για την υψηλή ανάπτυξή της. Εν μέσω αύξησης του πληθυσμού και στροφής προς τις πόλεις, τα ακίνητα έφτασαν να αποτελούν ακόμα και το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών οφείλεται στο real estate.

moneyreview.gr  

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Ετοιμάζεται πακέτο στήριξης 278 δισ. δολαρίων για το χρηματιστήριο

Κίνα: Μειώνει τον συντελεστή αποθεματικών για απελευθέρωση 1 τρισ. γουάν

Κίνα: Ανάπτυξη 5,2% το 2023 – Ξεκινά «Κρίσιμο έτος» για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News