Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ανάπτυξη 5,2% το 2023 – Ξεκινά «Κρίσιμο έτος» για την οικονομία

Κίνα: Ανάπτυξη 5,2% το 2023 – Ξεκινά «Κρίσιμο έτος» για την οικονομία

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε περίπου κατά 5,2% το 2023, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο ανάπτυξης της κυβέρνησης για το έτος, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang στο Νταβός.

«Πέρυσι η κινεζική οικονομία ανέκαμψε και κινήθηκε ανοδικά με εκτιμώμενη ανάπτυξη 5,2%, υψηλότερη από τον στόχο “περίπου 5%” που είχε τεθεί στις αρχές του περασμένου έτους», δήλωσε ο Li την Τρίτη στην πρώτη του εμφάνιση ως το Νο. 2 στην κυβέρνηση της Κίνας, στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Κατά την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, δεν επιδιώξαμε βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη συσσωρεύοντας μακροπρόθεσμο κίνδυνο», συμπλήρωσε. 

Τα σχόλιά του έγιναν μια ημέρα πριν ανακοινωθούν τα επίσημα οικονομικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο και το 2023, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αύξηση του ΑΕΠ.

Κίνα: Ανάπτυξη 5,2% το 2023 – Ξεκινά «Κρίσιμο έτος» για την οικονομία-1

Παρά τα παραπάνω, οικονομολόγοι είπαν στο Reuters ότι το 2024 αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 4,6%.

Η ύφεση των ακινήτων διανύει τον τρίτο χρόνο, οι εξαγωγές είναι αδύναμες, οι επιφυλακτικοί επενδυτές απομακρύνονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πολεμούν αυτό που οι αναλυτές της Morgan Stanley χαρακτηρίζουν ως η μεγαλύτερη περίοδος αποπληθωριστικών πιέσεων στη χώρα από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-98.

«Πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη χρονιά για την κινεζική οικονομία με την έννοια ότι ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Robin Xing, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Morgan Stanley.

Ο Xing είπε ότι οι εταιρείες άρχισαν να μειώνουν τα χρέη τους και να απέχουν από κεφαλαιουχικές δαπάνες και προσλήψεις, ενώ η αγορά εργασίας ήταν δύσκολη και οι προσδοκίες για τους μισθούς επιδεινώθηκαν. 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ετήσια σύνοδος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, θα θέσει και πάλι τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης περίπου στο 5% όταν συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου.

Αν και ήταν ισχυρός σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο στόχος του περασμένου έτους ήταν ο χαμηλότερος της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Μετά τα σκληρά lockdown που έπληξαν την οικονομία το 2022, θα έπρεπε να ήταν εύκολο να επιτευχθεί, είπαν οι αναλυτές, αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εντείνει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αφού η ανάπτυξη ταλαντεύτηκε στα μέσα του έτους.

«Αγκάθι» για την Κίνα τα ακίνητα 

Όπως και πέρυσι, ο τομέας των ακινήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η οικονομία το 2024, είπαν οι αναλυτές στο Reuters. 

Τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις ακινήτων της Κίνας εξακολουθούσαν να βρίσκονται μόνο στο 60% του επιπέδου πριν από την πανδημία, σε 30 μεγάλες πόλεις.

Πέρα από τον τομέα των ακινήτων, οι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι χρειαζόταν επειγόντως ένα πολύ ευρύτερο πακέτο μέτρων στήριξης, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει ένα δημοσιονομικό πακέτο που στοχεύει στην κατανάλωση και όχι σε περισσότερες επενδύσεις στη μεταποίηση, δήλωσε ο Xing της Morgan Stanley. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τους εκατοντάδες εκατομμύρια μετανάστες εργάτες της Κίνας, για παράδειγμα, προσφέροντάς τους περισσότερη πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα και μειώνοντας το κίνητρό τους να συσσωρεύουν αποταμιεύσεις. 

Οι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι οι εξαγωγές, οι οποίες συρρικνώθηκαν σε όρους δολαρίου πέρυσι, δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της τόνωσης της οικονομίας, δεδομένης της ήπιας παγκόσμιας ζήτησης. Τα μέτρα στήριξης της Κίνας, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στην χρηματοδότηση της μεταποίησης, έχουν οδηγήσει σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και αυξανόμενες εντάσεις με εμπορικούς εταίρους όπως η ΕΕ.

Ο Hui Shan από την Goldman Sachs τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει την πτώση στον τομέα των ακινήτων, να εφαρμόσει πιο επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα και «να είναι τυχερή στις εξαγωγές».

«Αν η κυβέρνηση το θέλει πραγματικά, θα βρει έναν τρόπο να φτάσει στο 5%. Αλλά θα είναι ένα δύσκολο έργο», κατέληξε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times και Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

ΔΝΤ: Η Κίνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η οικονομία της

Κίνα: Δέσμευση για μηδενική ανοχή στα οικονομικά εγκλήματα – θα επανεξετάσει τις ποινές

Κίνα: Μείωση των εξαγωγών για πρώτη φορά από το 2016

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News