Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Κίνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η οικονομία της

ΔΝΤ: Η Κίνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η οικονομία της

H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα ότι η Κίνα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγει «μια αρκετά σημαντική πτώση του ρυθμού ανάπτυξης».

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

Βραχυπρόθεσμα, τόνισε ότι ο τομέας ακινήτων της Κίνας χρειάζεται ακόμα «διόρθωση», μαζί με το υψηλό επίπεδο χρέους τοπικής αυτοδιοίκησης. Μακροπρόθεσμα, η Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στις δημογραφικές αλλαγές και στην «απώλεια εμπιστοσύνης».

«Σε τελική ανάλυση, αυτό που χρειάζεται η Κίνα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία της, να εξισορροπήσει το αναπτυξιακό μοντέλο περισσότερο προς την εγχώρια κατανάλωση, που σημαίνει να δημιουργήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, έτσι ώστε να μην αποταμιεύουν και να ξοδεύουν περισσότερα», είπε η Γκεοργκίεβα. 

«Όλα αυτά θα βοηθούσαν την Κίνα να αντιμετωπίσει αυτό που προβλέπουμε, καθώς χωρίς μεταρρυθμίσεις ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνόταν πολύ κάτω από το 4%», προσέθεσε.

Η οικονομία της Κίνας παρουσίασε υποτονική ανάπτυξη το 2023, υπό τις αυξανόμενες πιέσεις από την αγορά ακίνητης περιουσίας και την πτώση των εξαγωγών. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 5% πέρυσι.

Ξεχωριστά, το ΔΝΤ είχε γνωστοποιήσει το Νοέμβριο ότι αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5,4% για το 2023 μετά από ορισμένες κινήσεις πολιτικής από το Πεκίνο. Ωστόσο, το Ταμείο αναμένει ακόμη η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024, προειδοποιώντας για συνεχιζόμενες κρίσεις στην αγορά ακινήτων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Νταβός: «Επισφαλής» η φετινή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, λέει έρευνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News