Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 09:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Μείωση των εξαγωγών για πρώτη φορά από το 2016

Κίνα: Μείωση των εξαγωγών για πρώτη φορά από το 2016

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν το 2023, για πρώτη φορά από το 2016,  καθώς η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνθηκε.

Σε δολαριακή βάση, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 3,38 τρισ. δολάρια το 2023, μειωμένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2022, οι κινεζικές εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η τελευταία φορά που η Κίνα κατέγραψε μείωση στις εξαγωγές της ήταν το 2016, όταν οι καταγράφηκε μείωση 7,7%, λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν το 2023 κατά 5,5% στα 2,56 τρισ. δολάρια. Συνεπώς, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 823 δισ. δολαρίων για τη χρονιά που πέρασε.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ήταν αδύναμη τον περασμένο χρόνο», είπε ο Lyu Daliang, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στο Πεκίνο, σύμφωνα με το CNN. «Η υποτονική εξωτερική ζήτηση έχει πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν «δυσκολίες» και το 2024, καθώς η παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει ασθενής, ενώ ο «προστατευτισμός και οι μονομερείς ενέργειες» θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του κλάδου.

Πάντως, τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, υποδηλώνοντας μια ελαφρά βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης για κινεζικά προϊόντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας το 2023, καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αντιπροσώπευε το 11,2% του συνόλου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας

Κίνα: Βάζει στον «πάγο» τις μειώσεις επιτοκίων για τη στήριξη της οικονομίας

Γιατί ο Xi Jinping δεν μπορεί πια να καυχιέται για την κινεζική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News