Business & Finance Παρασκευή 5/01/2024, 14:31
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Αίτηση πτώχευσης της Zhongzhi – Κίνδυνος για επενδύσεις 2,9 τρισ. δολαρίων

Κίνα: Αίτηση πτώχευσης της Zhongzhi – Κίνδυνος για επενδύσεις 2,9 τρισ. δολαρίων

Η Zhongzhi Enterprise Group Co., σκιώδης τραπεζικός γίγαντας της Κίνας, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, σφραγίζοντας τον κύκλο της ταχείας πτώσης μιας εταιρείας που στο απόγειό της είχε υπό τον έλεγχό της κεφάλαια άνω των 140 δισ. δολαρίων πριν υποκύψει στην κρίση των ακινήτων που έχει προκαλέσει χάος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Zhongzhi ανακοίνωσε ότι «προφανώς» δεν έχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, σύμφωνα με δήλωση της Παρασκευής από το Πρώτο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση. Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα χρέη της Zhongzhi ανέρχονται περίπου από 420 δισ. γιουάν έως 460 δισ. γιουάν (64,4 δισ. δολάρια), ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία σε 200 δισ. γιουάν, σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην Κίνα όλων των εποχών, γεγονός που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο ήδη εύθραυστο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα. Η αίτηση ήρθε μόλις λίγους μήνες αφότου ο γίγαντας του δανεισμού προκάλεσε για πρώτη φορά ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όταν ένα trust που αποτελεί θυγατρική της απέτυχε να αποπληρώσει πελάτες για επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης, προκαλώντας διαμαρτυρίες στο Πεκίνο.

Αν και οι πιστωτές είναι κυρίως πλούσιοι ιδιώτες και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – περιορίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – η κατάρρευση ενδέχεται να προκαλέσει ρωγμές στον τομέα  των trust που ανέρχεται σε 2,9 τρισ. δολάρια εν μέσω απογοητευτικής οικονομικής ανάπτυξης και επιδεινούμενης ύφεσης των ακινήτων.

Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν άλλοι αντίπαλοί της στον τομέα των επενδύσεων περιόριζαν τους κινδύνους, η Zhongzhi και οι θυγατρικές της, ιδίως η Zhongrong International Trust Co., επέκτειναν τη χρηματοδότηση σε προβληματικούς εργολάβους και εξαγόρασαν περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η China Evergrande Group.

Γεγονός είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες που τελούσαν υπό χρεοκοπία τα τελευταία χρόνια στην Κίνα είχαν την τάση να περνούν πρώτα από τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης χρέους, αποφεύγοντας τις επίσημες αιτήσεις πτώχευσης. Η HNA Group Co., ο όμιλος που κατέρρευσε με χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων, ολοκλήρωσε τις εργασίες αναδιάρθρωσης το 2022. Η China Evergrande Group, της οποίας η χρεοκοπία το 2021 επιτάχυνε την κρίση χρέους ακινήτων της χώρας και η οποία έχει υποχρεώσεις ύψους περίπου 327 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αποφύγει την εκκαθάριση και δεν έχει καταθέσει ακόμη αίτηση για διαδικασία πτώχευσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Ανακαλεί 1,6 εκατ. αυτοκίνητα στην Κίνα

Alibaba: Πώς από αγαπημένη της Wall Street έχασε το 75% της αξίας της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News