Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 15:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ο Xi Jinping δεν μπορεί πια να καυχιέται για την κινεζική οικονομία

Γιατί ο Xi Jinping δεν μπορεί πια να καυχιέται για την κινεζική οικονομία

Το 2021, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έκανε δημοφιλές ένα σύνθημα που υποδηλώνει τις φιλοδοξίες της Κίνας να εκτοπίσει τις ΗΠΑ, για να γίνει η κορυφαία οικονομική δύναμη στον κόσμο: «Η Ανατολή ανεβαίνει, η Δύση παρακμάζει».

Η Κίνα εκείνη τη χρονιά είχε καταστείλει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία του Covid-19 και συνέχισε να καταγράφει την ταχύτερη ανάπτυξή της σε μια δεκαετία, ενώ οι ΗΠΑ πάλευαν με επαναλαμβανόμενα κύματα κρουσμάτων Covid και αυξανόμενο πληθωρισμό. Την παραμονή μιας ψηφιακής συνάντησης με τον Πρόεδρο Biden σε μια σύνοδο κορυφής στην Ασία-Ειρηνικό το φθινόπωρο, ο Xi κέρδισε και επίσημα τον τίτλο του ισχυρότερου ηγέτη της Κίνας εδώ και μια γενιά. Ο Biden εξακολουθούσε να εργάζεται κάτω από τη σκιά της αποτυχημένης προσπάθειας του προκατόχου του να παραμείνει στην εξουσία.

Καθώς ο Xi και ο Biden ετοιμάζονται να συναντηθούν και πάλι, αυτή τη φορά προσωπικά, στο Σαν Φρανσίσκο, η φράση του Xi αρχίζει να μοιάζει με ύβρις. Η οικονομία της Κίνας πλήττεται από πολλαπλές προκλήσεις, από μια φούσκα ακινήτων που έχει σκάσει και τα μη διαχειρίσιμα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι την πτώση της εμπιστοσύνης και τον αποπληθωρισμό.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μόλις κατέγραψαν το ισχυρότερο τρίμηνο ανάπτυξης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί, μεταδίδει η Wall Street Journal. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας, το οποίο ήταν το 75% του μεγέθους των ΗΠΑ το 2021, υποχώρησε στο 64% το τρίτο τρίμηνο, περίπου εκεί που ήταν το 2017.

Τι έγινε σε δύο χρόνια; Οι χώρες δεν άλλαξαν ξαφνικά κατεύθυνση. Αντίθετα, τα μακροχρόνια προβλήματα στην Κίνα βγήκαν στην επιφάνεια και οι πολιτικές του Xi, συμπεραίνουν δυτικοί ειδικοί, τα χειροτέρευσαν. Η Κίνα δεν παρακμάζει ουσιαστικά, αλλά οι φιλοδοξίες της να ηγηθεί της παγκόσμιας οικονομίας έχουν καθυστερήσει, ίσως επ’ αόριστον.

«Το Πεκίνο δεν θα μπορέσει ποτέ να διεκδικήσει αξιόπιστα την παγκόσμια οικονομική πρωτοκαθεδρία», δήλωσε ο Logan Wright, διευθυντής της έρευνας αγορών της Κίνας στον Όμιλο Rhodium. Το ΑΕΠ της Κίνας μπορεί μια μέρα να φτάσει το 90% ή ακόμα και το 100% των ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχει ρεαλιστικό σενάριο στο οποίο να φτάσει το 150% ή το 200%, είπε.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε πρόσφατα από τον υψηλότερο πληθωρισμό και το ασθενέστερο νόμισμα της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σημαντικό κριτήριο της ικανότητας μιας χώρας να χρηματοδοτεί την τεχνολογική πρόοδο, να προβάλλει στρατιωτική ισχύ και να προσελκύει άλλες χώρες ως εταίρους.

Ακόμη και έτσι όμως, η αμερικανική θριαμβολογία τώρα θα ήταν τόσο πρόωρη όσο αυτή της Κίνας το 2021. Βραχυπρόθεσμα, η κατανάλωση στις ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί και η κινεζική ανάπτυξη, η οποία φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί καθώς οι καταναλωτές δείχνουν κινητικότητα, θα εξακολουθεί να υπερβαίνει αυτή των ΗΠΑ, την επόμενη δεκαετία. 

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα, που είναι ίσως το πιο σημαντικό. Μπορεί οι τρεις από τους τέσσερις τομείς της οικονομίας της Κίνας να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ωστόσο ο ένας που δεν αντιμετωπίζει, δηλαδή η μεταποίηση, είναι ικανή να διατηρήσει την Κίνα σαν μια οικονομική και στρατιωτική απειλή για τη Δύση για το άμεσο μέλλον -ακόμα και αν η συνολική ανάπτυξη ατονίσει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Evergrande: Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στη Νέα Υόρκη

Βαθαίνει η κρίση στο κινεζικό real estate: Στάση πληρωμών από μία ακόμη εταιρεία

Κίνα: Κοκτέιλ οικονομικών κινδύνων απειλεί την ανάπτυξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News