Business & Finance Παρασκευή 7/07/2023, 12:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yellen: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι μία κατάσταση όπου «ο νικητής τα παίρνει όλα»

Yellen: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι μία κατάσταση όπου «ο νικητής τα παίρνει όλα»

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν είναι μία κατάσταση όπου «ο νικητής τα παίρνει όλα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen κατά την επίσκεψή της στην Κίνα, καλώντας τις δύο πλευρές να διαχειριστούν την αντιπαλότητά τους με δίκαιους κανόνες.

Η Yellen βρίσκεται  στο Πεκίνο, με το ταξίδι αυτό να στοχεύει να φέρει πιο κοντά τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες συγκρούονται σε θέματα από το εμπόριο έως την Ταϊβάν. Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις κλιμακώθηκαν πέρυσι με τους αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και μηχανημάτων για την κατασκευή τσιπ. Οι δηλώσεις της αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang.

«Επιδιώκουμε τον υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, που δεν είναι ‘ο νικητής τα παίρνει όλα’, αλλά με μία σειρά από δίκαιους κανόνες μπορεί να ωφελήσει με τον καιρό και τις δύο χώρες», είπε η Yellen.

Η κυβέρνηση Biden ετοιμάζει ένα διάταγμα που θα περιορίζει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούλιο, και θα καλύπτει ευαίσθητες τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί, η τεχνητή νοημοσύνη και το quantum computing.

Η κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, από την άλλη, επέβαλε περιορισμούς σε δύο κρίσιμα στοιχεία μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε προηγμένες τεχνολογίες, μόλις λίγες ημέρες πριν από την έλευση της Yellen  στο Πεκίνο. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε, από το Πεκίνο, ότι την «ανησυχούν» αυτοί οι περιορισμοί».

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι της Yellen στοχεύει να χτίσει μακροπρόθεσμα κανάλια επικοινωνίας με το οικονομικό επιτελείο της Κίνας και δεν ποντάρει σε σημαντικά άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, η επανεκκίνηση του διαλόγου θεωρείται σημαντική, ειδικά με δεδομένα τα σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Οι κινεζικές αρχές έχουν μειώσει τα επιτόκια και έχουν υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων, μετά το σκάσιμο της φούσκας των κατασκευών και των δανείων.  Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις δημογραφικές τάσεις, καθώς ο πληθυσμός μειώνεται και το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους είναι υψηλό.

Η Yellen θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι της στο Πεκίνο για να συζητήσει με τους ομολόγους της την σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας, της απευθείας επικοινωνίας σε ζητήματα που προβληματίζουν τις δύο πλευρές και της συνεργασίας στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Περαιτέρω συναντήσεις με αξιωματούχους θα γίνουν το Σάββατο, ενώ η Yellen θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Κυριακή, πριν από την αναχώρησή της.

Το ταξίδι αποτελεί το πρώτο μεγάλο τεστ για μία πολιτική την οποία η Yellen περιέγραψε τον Απρίλιο και η οποία στοχεύει στην υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ χωρίς αυτή να συνοδεύεται από μία ενεργή προσπάθεια  να κρατηθεί η Κίνα πιο πίσω, στο οικονομικό μέτωπο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News