Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 16:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yellen: Κίνδυνος από την επιβράδυνση της Κίνας

Yellen: Κίνδυνος από την επιβράδυνση της Κίνας

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η ίδια δεν αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ.

«Πολλές χώρες εξαρτώνται από την ισχυρή κινεζική ανάπτυξη για να επεκτείνουν τις δικές τους οικονομίες, ιδίως οι χώρες της Ασίας, ενώ η αργή ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Yellen σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση μιας σειράς από κινεζικά οικονομικά στοιχεία που ήταν ασθενέστερα του αναμενόμενου. «Η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, αλλά η αγορά εργασίας μας συνεχίζει να είναι αρκετά ισχυρή. Δεν περιμένω ύφεση».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «καλό δρόμο» για μείωση του πληθωρισμού χωρίς σημαντική αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, επισήμανε η ίδια.

Η Yellen μίλησε στο περιθώριο των συναντήσεων με ομολόγους των G20 στο Γκαντιναγκάρ της Ινδίας. Την Κυριακή, δήλωσε ότι μεταξύ των στόχων της ήταν η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης επίσκεψής της στην Κίνα. Επιδιώκει, επίσης, πρόοδο όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους των φτωχότερων χωρών και τις μεταρρυθμίσεις στις αναπτυξιακές τράπεζες.

Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι η Κίνα απέτυχε να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που προκάλεσαν την αύξηση των δασμών των ΗΠΑ. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια τετραετής επανεξέταση αυτών των δασμών, οι «υποκείμενες ανησυχίες» δεν έχουν αντιμετωπιστεί, είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι όποιες κινήσεις για τον περιορισμό των εξερχόμενων αμερικανικών επενδύσεων προς την Κίνα θα είναι στενά στοχευμένες και θα βασίζονται αποκλειστικά σε λόγους εθνικής ασφάλειας. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα προχωρήσουμε σε ελέγχους στις εξερχόμενες επενδύσεις», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Ανάπτυξη 6,3% στο β΄ τρίμηνο – Χαμηλότερη των προβλέψεων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News