Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Πισσαρίδης: Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Χρ. Πισσαρίδης: Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, εκτιμά ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Αντ΄ αυτού, πιστεύει ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν τη μάχη έναντι του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία της Τετάρτης, που έδειξαν απότομη πτώση του πληθωρισμού στα χαμηλά δύο ετών, στο 3%, τον Ιούνιο, φαίνεται να πιστοποιούν την επιτυχία της Fed στην προσπάθειά της να δαμάσει τις τιμές. Πάντως, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

«Χρειάζεται χρόνος για να φανεί πλήρως ο αντίκτυπος (των αυξήσεων επιτοκίων), επομένως, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τα επιτόκια είναι  υψηλά, απλά θα περίμενα, για να δω τι θα γίνει μετά», είπε ο καθηγητής του London School of Economics στο CNBC. «Δεν περιμένω να συμβεί κάτι που να τους κάνει να θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια και άλλο, αλλά σίγουρα θα τηρούσα στάση αναμονής  για ένα διάστημα».

Τον προηγούμενο μήνα, η Fed διατήρησε τα επιτόκιά της σταθερά στο εύρος του 5-5,25%, αλλά οι αξιωματούχοι της έδειξαν ότι υπάρχει η πιθανότητα για περαιτέρω αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας πριν τα τέλη του 2023.  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, έχει κατ’  επανάληψη ενισχύσει αυτό το μήνυμα, λέγοντας ότι περιμένει πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα, πιθανώς με επιθετικό ρυθμό.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο σφικτή όσο ήταν –τουλάχιστον δεν γίνεται πιο σφικτή- επομένως δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις από αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Χρ. Πισσαρίδης.  «Συνολικά, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ τουλάχιστον. Η Ευρώπη μπορεί να είναι μια διαφορετική ιστορία, αλλά στις ΗΠΑ όχι».

Πάντως, οι επενδυτές θεωρούν ότι οι πιθανότητες μίας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed στις 26 Ιουλίου ξεπερνούν το 92%, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch του CME. Από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται μειώσεις στα επιτόκια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο πληθωρισμός τελείωσε, λέει ο Steve Hanke – Διαφωνούν Krugman και El-Erian

ΗΠΑ: Στο 3% ο πληθωρισμός – Μεγαλύτερη των προβλέψεων η πτώση

ΗΠΑ: Η απατηλή ύφεση και οι διφορούμενες ενδείξεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News