Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 16:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Κοκτέιλ οικονομικών κινδύνων απειλεί την ανάπτυξη

Κίνα: Κοκτέιλ οικονομικών κινδύνων απειλεί την ανάπτυξη

Πολλαπλά είναι τα χτυπήματα που δέχεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αφού μετά τα αλυσιδωτά πλήγματα που προκάλεσε στον κλάδο του real estate η πτώση της Evergrande, η οικονομία δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από τα σποραδικά lockdown των τελευταίων μηνών. Τώρα, ενας ακόμη κίνδυνος ελλοχεύει για την Κίνα, η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ενδέχεται να είναι η νέα πηγή επιβράδυνσης για το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσαν σήμερα οι κινεζικές αρχές, εντοπίζονται προβληματικά στοιχεία στην οικονομία τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν για τρίτο συναπτό μήνα, το οποίο προμηνύει ότι η κρίση στον κινεζικό κλάδο του real estate καθίσταται συνεχώς χειρότερη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Νοεμβρίου, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν, γεγονός που σημαίνει πως η προσέγγιση της κινεζικής κυβέρνησης στην αναχαίτιση της πανδημίας επιβαρύνει την οικονομία. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η Κίνα ακολουθεί τη στρατηγική «zero-Covid» περιορίζοντας τη δραστηριότητα σε ολόκληρες περιοχές που εντοπίζουν ακόμη και ένα κρούσμα κορωνοϊού.

Η Κίνα ήταν η μοναδική μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που κατάφερε να κλείσει το 2020 με θριαμβευτικό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, από την αρχή του έτους αντιμετωπίζει συνεχώς νέες απειλές. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που εκκρεμεί είναι η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δεδομένης όμως, της ενεργειακής κρίσης που αντιμετώπιζε η Κίνα νωρίτερα μέσα στο έτος, η χώρα εστίασε στην διατήρηση της βιομηχανικής της παραγωγής και συνεπώς ενδέχεται να παρέκκλινε από τους περιβαλλοντικούς της στόχους.

Κινέζοι αξιωματούχοι σε θέσεις κλειδιά για την οικονομία έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της κινεζικής οικονομίας. Σε συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας επεσήμαναν ότι η οικονομία αντιμετωπίζει τριπλές πιέσεις: την υποχώρηση της ζήτησης, τα σοκ στην παραγωγή και τις συνεχώς όλο και πιο ασθενείς οικονομικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με την Macquarie Capital, η κινζεική οικονομία πρόκειται να αναπτυχθεί κατά 7,8% φέτος. Ωστόσο, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie τονίζει ότι η πτωτική πορεία πρόκειται να συνεχιστεί και μέσα στο 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Evergrande

Μεγιστάνας των media καταδικάστηκε σε 13 μήνες επειδή συμμετείχε σε… αγρυπνία

Κινεζική εφημερίδα: «Είσαι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος; Πρέπει να έχεις τρία παιδιά»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News