Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 12:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EΕ: Οι κανονισμοί που θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια καφέ το 2025

EΕ: Οι κανονισμοί που θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια καφέ το 2025

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο έλλειψης καφέ το 2025 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω της ασάφειας που επικρατεί σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών για την αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO).

Η ΕΕ συμφώνησε στα τέλη του περασμένου έτους να θέσει υποχρεωτικούς κανόνες για τις εταιρείες που πωλούν μια σειρά από εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του φοινικέλαιου και του κακάο, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από αποψιλωμένες εκτάσεις. Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια της ICO, Vanúsia Nogueira, λέει ότι υπάρχουν ακόμη «πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα χωρίς απαντήσεις».

Οι κανόνες τέθηκαν σε εφαρμογή στα τέλη του Ιουνίου και οι περισσότερες εταιρείες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν με τα μέτρα που απαιτούν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, ενώ αναμένεται η επιβολή προστίμων για τη μη τήρησή τους. Οι επικριτές των μέτρων ισχυρίζονται ότι οι κανονισμοί θα είναι τιμωρητικοί για εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές σε διάφορες περιοχές από την Ασία έως την Αφρική.

Η ΕΕ ενδέχεται να μην μπορεί να προμηθευτεί αρκετή ποσότητα καφέ το 2025 εάν δεν δοθούν διευκρινήσεις σχετικά με τη συμμόρφωση στους κανόνες, δήλωσε η Nogueira στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Βιετνάμ.  «Οι νέοι κανόνες για την αποψίλωση των δασών αποτελούν τη μεγαλύτερη προτεραιότητά μας και μια σημαντική πρόκληση για το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Nogueira, πιο ευάλωτοι στους κανονισμούς ενδέχεται να είναι οι παραγωγοί καφέ στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική, για ορισμένους εκ των οποίων μάλιστα η Ευρώπη αντιπροσωπεύει έως και το 80% των συνολικών εξαγωγών. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κόκκων καφέ στον κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες που επιθυμούν να στείλουν εμπορεύματα στην ΕΕ πρέπει να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους δεν παρήχθησαν σε γη που αποψιλώθηκε ή υποβαθμίστηκε μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι εισαγωγείς οφείλουν να συλλέγουν δεδομένα που να ταυτοποιούν τα αγροτεμάχια όπου καλλιεργούνται τα εμπορεύματα, τα οποία θα ελέγχονται σε σύγκριση με ιστορικές πληροφορίες για τη χρήση γης.

Η Ένωση Φοινικέλαιου της Ινδονησίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι κανονισμοί εντείνουν την αύξηση της αβεβαιότητας στην αγορά, ενώ η βιετναμέζικη εταιρεία εξαγωγής καφέ Simexco Dak Lak δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι κανόνες «δεν είναι καθόλου σαφείς».

«Δεν γνωρίζουμε τι οδικό χάρτη θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ», δήλωσε ο Le Duc Huy, γενικός διευθυντής της Simexco, του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγέα καφέ του Βιετνάμ. «Ακούμε για απαιτήσεις γεωγραφικού εντοπισμού, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα υποβάλουμε δηλώσεις, πώς θα καταστεί εφικτή η ιχνηλασιμότητα και πώς θα ελεγχθούν τα δεδομένα μας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βιετνάμ: Στρέφονται στην παραγωγή durian και αβοκάντο αντί για τον καφέ- Ποιος είναι ο αντίκτυπος παγκοσμίως;

Ερευνα: Δεν υπάρχει καφές στην Αθήνα με λιγότερο από 1,30 ευρώ- Πώς κινήθηκαν οι τιμές γενικά;

Υπάρχει «σωστή» ποσότητα καφέ; Πόσο πρέπει να πίνουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News