Business & Finance Τρίτη 5/12/2023, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιετνάμ: Στρέφονται στην παραγωγή durian και αβοκάντο αντί για τον καφέ- Ποιος είναι ο αντίκτυπος παγκοσμίως;

Βιετνάμ: Στρέφονται στην παραγωγή durian και αβοκάντο αντί για τον καφέ- Ποιος είναι ο αντίκτυπος παγκοσμίως;

Ο κόσμος μπορεί να προμηθευτεί ακόμη λιγότερο καφέ από το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιείται σε στιγμιαία ροφήματα και εσπρέσο, καθώς η μικρότερη καλλιέργεια και η αυξανόμενη τοπική ζήτηση συμπιέζουν τις προμήθειες.

Η χώρα είναι πιθανό να παράγει 1,6 εκατομμύρια έως 1,7 εκατομμύρια τόνους κόκκων από την τρέχουσα συγκομιδή, συγκριτικά με 1,78 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο Do Ha Nam, αντιπρόεδρος της Ένωσης Vietnam Coffee Cocoa. Τα αποθέματα από την τελευταία καλλιέργεια έχουν σχεδόν εξαντληθεί, τόνισε.

Οι προοπτικές της προσφοράς είναι μια ακόμη ανεπιθύμητη είδηση ​​για τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Robusta στο Λονδίνο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008, νωρίτερα φέτος, λόγω της έλλειψης εφοδιασμού, ενώ εκτοξεύθηκαν περισσότερο από 10% μόνο τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιανουάριο.

Η παγκόσμια κατανάλωση κόκκων robusta αυξήθηκε κατά 10% τη σεζόν 2022-23, καθώς η χαμηλότερη παραγωγή του καφέ υψηλής ποιότητας arabica, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές, συνέβαλε στη μετατόπιση της κατανάλωσης.

Η συνολική έκταση καφέ στο Βιετνάμ πιθανολογείται πως είναι περίπου 600.000 εκτάρια, είπε ο Nam, σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας των 700.000 εκταρίων, καθώς οι αγρότες κόβουν τα δέντρα καφέ για πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως το durian και το αβοκάντο.

Οι εξαγωγές του Βιετνάμ ενδέχεται να μειωθούν κατά 15% τη σεζόν 2023-24 από 1,66 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τοπικές τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Ερευνα: Δεν υπάρχει καφές στην Αθήνα με λιγότερο από 1,30 ευρώ- Πώς κινήθηκαν οι τιμές γενικά;

Υπάρχει «σωστή» ποσότητα καφέ; Πόσο πρέπει να πίνουμε

Alaska Airlines: Δημιούργησε καφέ που έχει «καλύτερη γεύση στον ουρανό»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News