Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 19:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνό LNG αποκτούν τα φτωχότερα έθνη για οικονομική ώθηση

Φθηνό LNG αποκτούν τα φτωχότερα έθνη για οικονομική ώθηση

Χώρες από την Ασία έως τη Λατινική Αμερική αγοράζουν φορτία φυσικού αερίου καθώς οι τιμές πέφτουν, συμβάλλοντας στην αντικατάσταση περισσότερων ρυπογόνων καυσίμων, ενώ μειώνονται οι πιέσεις κόστους στην οικονομία.

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν πέσει κάτω από το μαζούτ, ενθαρρύνοντας τη χρήση του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από την Ταϊλάνδη και το Μπαγκλαντές έως την Κολομβία, οι αναδυόμενες αγορές ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές στην αγορά spot για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το BloombergNEF. Το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες αγόρασαν πρόσφατα τα πρώτα τους φορτία LNG.

«Η επιστροφή των τιμών του LNG σε πιο ομαλοποιημένα επίπεδα ωφελεί περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές, καθώς η ενεργειακή προσιτότητα και η διαθεσιμότητά τους επηρεάστηκε περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών LNG πέρυσι», δήλωσε ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής με έδρα το Σύδνεϋ στην Credit Suisse Group AG. «Οι αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, είναι οι βασικοί μοχλοί της αύξησης της ζήτησης LNG τα επόμενα 10 χρόνια».

Μεγαλύτερες συμβάσεις

Ενώ οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG που είναι συνήθως φθηνότερες παραμένουν πρόκληση για χώρες που δεν έχουν καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, το ενδιαφέρον αναδύεται από αυτές που έχουν. Οι αγοραστές στην Ινδία βρίσκονται σε συνομιλίες με προμηθευτές στις ΗΠΑ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για 20ετείς συμφωνίες που θα τους προστατεύουν από την ακραία αστάθεια των τιμών.

Παρόλα αυτά, οι παραγωγοί θα είναι επιφυλακτικοί να μην στηρίζονται πολύ σε αυτή τη ζήτηση, μεταδίδει το Bloomberg. Η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να μην είναι αρκετή για να επισκιάσει πιθανή μακροπρόθεσμη αδυναμία σε περιοχές όπως η Ευρώπη. Πολλές κυβερνήσεις πιέζουν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και ζητούν μείωση της χρήσης φυσικού αερίου. Αν και λιγότερο ρυπογόνο από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο, η καύση αερίου εξακολουθεί να εκπέμπει άνθρακα.

Η αυξημένη αγορά LNG θα μπορούσε επίσης να είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς οι ευαίσθητοι ως προς τις τιμές αγοραστές επωφελούνται από μια επί του παρόντος αδύναμη αγορά για να βοηθήσουν στην κάλυψη της υψηλότερης καλοκαιρινής ζήτησης, δήλωσε η Lujia Cao, αναλύτρια του BloombergNEF στο Πεκίνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ε.Ε.: Οι τιμές φυσικού αερίου μπορεί να διολισθήσουν σε αρνητικό έδαφος το καλοκαίρι

Φυσικό αέριο: Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τιμών από το 2007

Έκρηξη επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά: Πάνω από 1 δισ. την ημέρα διεθνώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News