Business & Finance Κυριακή 28/05/2023, 13:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Οι τιμές φυσικού αερίου μπορεί να διολισθήσουν σε αρνητικό έδαφος το καλοκαίρι

Ε.Ε.: Οι τιμές φυσικού αερίου μπορεί να διολισθήσουν σε αρνητικό έδαφος το καλοκαίρι

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου βούλιαξαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, όταν η Ρωσία μόλις άρχιζε να μειώνει τις προμήθειές της λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, συμβάλοντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και δίδοντας ανάσα στους καταναλωτές.

Η πτώση – τα προθεσμιακά φυσικού αερίου έχουν ήδη περιοριστεί κατά δύο-τρίτα φέτος – δεν έχει ωστόσο απομακρύνει τις πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. 

The Rise and Fall of European Gas Prices | Gas consumers are seeing some relief after the squeeze of 2022
 
 

Με ορισμένους traders να προβλέπουν ότι οι τιμές μπορεί να γυρίσουν και σε αρνητικό έδαφος αυτό το καλοκαίρι, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην από αυτή του περυσινού Μαίου. Τότε, τα προθεσμιακά είχαν τετραπλασιαστεί από τα επίπεδα που είναι σήμερα και οι χώρες αναγκάστηκαν να επαναλειτουργήσουν τις λιγνιτικές μονάδες τους για να κρατήσουν τα φώτα ανοικτά από τη στιγμή που η Ρωσία μείωσε τις προμήθειές της. 

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ως προς τις ελλείψεις και για το εάν η Ευρώπη θα καταφέρει να αναπληρώσει τα αποθέματά της πριν από τον χειμώνα. Τώρα, τα αποθέματα βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο και ενδεχομένως να αναπληρωθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού και πολύ πριν από το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. 

Τα προθεσμιακά στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έχουν υποχωρήσει επί οκτώ διαδοχικές εβδομάδες και τώρα βρίσκονται χαμηλότερα από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2021. 

Σε όλο αυτό έχουν συμβάλει φυσικά οι αυξανόμενες εισαγωγές LNG, όπως επίσης και οι ήπιες καιρικές συνθήκες. Τα αποθέματα βρίσκονται σε πληρότητα 67% σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκριτικά με το πενταετή μέσο όρο του 50%. Στη Γερμανία βρίσκονται σε ποσοστό 73%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Η εξασθένηση της οικονομίας διαδραματίζει επίσης κάποιο ρόλο στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Η ανάκαμψη της Κίνας έχει χάσει την κεκτημένη της ταχύτητα, η ευρωπαϊκή μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά κρίση και η Γερμανία έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση. 

Η Ευρώπη προσπαθεί τώρα να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ήδη τα νέα αιολικά και ηλιακά πάρκα σε συνδυασμό με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες έχουν περιορίσει την ανάγκη για φύσικό αέριο φέτος. 

Για τα νοικοκυριά όμως, η μείωση των τιμών δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στα οικονομικά τους. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 6,3% το Μάιο, σε επίπεδο που είχε να επαναληφθεί από πριν απο τον πόλεμο στην Ρωσία. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώνεται μετά την άνοδο ρεκόρ

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να επιραδυνθεί περαιτέρω το Μάιο 

Source: Eurostat, Bloomberg survey

 

Όμως, ακόμη και μετά τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος μετακυλίεται από τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την οικονομία. 

Τώρα, η Ουκρανία είναι ο μοναδικός εναπομείναν ενεργειακός δρόμος για τη διοχέτευση του ρωσικού φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη μέσω αγωγών μετά τις καταστροφές που υπέστη ο αγωγός NordStream. 

Στην Ευρώπη μέχρι στιγμής η πτώση των τιμών δεν έχει πυροδοτήσει αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η ζημιά αυτή θα είναι μόνιμη. 

«Η κατάρρευση της ζήτησης είναι ένα πρώτο βήμα για την κατάρρευση της βιομηχανίας. Λόγω των υψηλών τιμών στην Ευρώπη, πολλές βιομηχανίες, ειδικά αυτές που κινούνται με φυσικό αέριο, είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους εκτός Ευρώπης», αναφέρει η Μπρέντα Σάφερ του Global Energy Center. Yποστηρίζει δε ότι οι βιομηχανίες αυτές δεν θα επιστρέψουν ακόμη και εάν οι τιμές ενέργειας υποχωρήσουν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η «χρυσή εποχή» για το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τιμών από το 2007

Κομισιόν: Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News