Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman: Η ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου μπορεί να επιστρέψει

Goldman: Η ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου μπορεί να επιστρέψει

Η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα, με την προοπτική οι τιμές να υπερδιπλασιαστούν με την αναθέρμανση της ζήτησης.

Οι ήπιες θερμοκρασίες και οι προσπάθειες για περιορισμό της κατανάλωσης έχουν οδηγήσει σε πτώση του φυσικού αερίου αναφοράς σε λιγότερο από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο μετά τη μείωση των ροών μέσω του αγωγού από τη Ρωσία. Ο εφησυχασμός μεταξύ των καταναλωτών – από τις βιομηχανίες έως τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα νοικοκυριά – κινδυνεύει να καταστήσει πολύ πιο σφιχτές τις συνθήκες στην αγορά αργότερα φέτος, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους στη διάσκεψη φυσικού αερίου Flame στο Άμστερνταμ.

Η Ευρώπη σώθηκε αυτόν τον χειμώνα χάρη στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στην ασθενή ζήτηση για LNG από την Κίνα, αλλά είναι αβέβαιο εάν αυτές οι συνθήκες θα διαρκέσουν. Τα συμβόλαια του χειμερινού μήνα δείχνουν ήδη άνοδο, αλλά η αγορά μπορεί να υποτιμά μέχρι πού μπορεί να φθάσει η άνοδος αυτή με τα πρώτα σημάδια κρύου.

«Το κρύο στις αρχές του χειμώνα είναι το πιο τρομακτικό πράγμα», είπε η Samantha Dart, αναλύτρια της Goldman Sachs Group σε συνέντευξή της στο περιθώριο του συνεδρίου. Οι τιμές άνω των 100 ευρώ εξακολουθούν να είναι «πολύ ρεαλιστικές», αν και η ασθενής ζήτηση μπορεί να καθυστερήσει το ράλι που ανέμενε προηγουμένως η τράπεζα τον Αύγουστο.

Δεν είναι επίσης σαφές πόση ποσόστητα από την καταστροφή της ζήτησης – που προκλήθηκε από τις αυξανόμενες τιμές πέρυσι – είναι μόνιμη και πόση είναι ευαίσθητη στις τιμές και μπορεί να ανακάμψει.

Η αγορά θα παραμείνει σφιχτή μέχρι να κυκλοφορήσει νέα προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά το 2026, σύμφωνα με τον εμπορικό γίγαντα Vitol Group.

Η αγορά «θα είναι πολύ πιο ευάλωτη στους κινδύνους», δήλωσε στο συνέδριο ο Stuart Sanders, επικεφαλής βραχυπρόθεσμων εμπορικών συναλλαγών LNG στη Vitol.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News