Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 20:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Παραμένουν οι μεγάλες διαφορές για το πλαφόν στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης

E.E.: Παραμένουν οι μεγάλες διαφορές για το πλαφόν στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται αρκετά μακριά από μία συναίνεση αναφορικά με το πώς θα σχεδιάσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν εν όψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., πρότεινε ένα δεύτερο συμβιβασμό στο θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, μειώνοντας το όριο παρέμβασης στα 220 ευρώ από τα 275 ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Η πλειοψηφία των κρατών μελών είχε επικρίνει έντονα το επίπεδο για το πλαφόν που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν. Ξεχωριστά, δύο ομάδες χωρών έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις.

Μια συμφωνία για το πλαφόν θεωρείται το σημείο κλειδί για την υιοθέτηση ενός ευρύτερου πακέτου έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των κοινών προμηθειών και της επιβολής ορίων στην ημερήσια μεταβλητότητα. Ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν για τη μορφή του πακέτου τον περασμένο μήνα, η τελική έγκρισή του «πάγωσε» αφού οι χώρες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα του πλαφόν. 

Οι Τσέχοι πρότειναν επίσης τη μείωση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σε πέντε από δύο εβδομάδες που είχαν αρχικά προταθεί. Η JPMorgan Chase & Co εκτιμά ότι για να έχει νόημα σε όλη τη γηραιά ήπειρο, αυτό το πλαφόν πιθανότατα θα πρέπει να είναι περίπου στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή ακόμη χαμηλότερο, με βάση την εκτίμηση για τις μελλοντικές τιμές της αγοράς.

Η ΕΕ «έχασε μια μεγάλη ευκαιρία» να δράσει στο θέμα του ανωτάτου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Robert Golob σε δημοσιογράφους στη συνάντηση των ηγετών του μπλοκ στα Τίρανα της Αλβανίας. Οι διαφορές μεταξύ των μελών και η «ανεπαρκής» πρόταση της Κομισιόν στέλνουν «καταστροφικά μηνύματα στις αγορές, γι’ αυτό και πληρώνουμε υψηλότερο τίμημα για την ενέργεια», είπε ο Σλοβένος υπουργός. 

Ωστόσο, αρκετές χώρες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ένα πολύ αυστηρό πλαφόν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου της ένωσης. 

«Έχω ήδη αναφέρει ότι δεν μπορούμε να έχουμε πολύ χαμηλό πλαφόν, διαφορετικά, δεν μπορούμε να έχουμε προμήθειες. Πρέπει να υπάρχει μηχανισμός πλαφόν για να αποτρέπονται οι κορυφώσεις. Αυτό αποφασίσαμε ως Ευρωπαίοι», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στα Τίρανα.

Η Ολλανδία πρότεινε ένα ξεχωριστό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αποθήκευση, το οποίο το καλοκαίρι οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών καθώς οι χώρες αγωνίζονταν να γεμίσουν τις υπόγειες αποθήκες τους. Υποστηρίζουν ότι ένας ευρύτερος «μηχανισμός ελέγχου των τιμών» που προτείνει η Κομισιόν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές στις αγορές και να βλάψει την προσφορά, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Η τρέχουσα πρόταση της Κομισιόν έχει πολλά μειονεκτήματα. Αυτά τα μειονεκτήματα μπορούν να αποφευχθούν με την εισαγωγή ενός πιο στοχευμένου ανώτατου ορίου τιμών που στοχεύει στην αποτροπή επεισοδίων υπερβολικά υψηλών τιμών όπως είχαμε τον περασμένο Αύγουστο», αναφέρεται στο έγγραφο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η θερμοκρασία πέφτει, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται

Κ. Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Νέες πιέσεις για πιο σφιχτό πλαφόν στο φυσικό αέριο από επτά χώρες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News