Green Economy Πέμπτη 25/05/2023, 08:03
GREEN ECONOMY

Κομισιόν: Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα

Κομισιόν: Υψηλή παραμένει η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα

Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας λόγω της υψηλής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, και παρά τη στήριξη που παρέχεται η βιομηχανία και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά από τις τιμές, σημειώνει η Κομισιόν. Ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουν αρκετά ζεστά τα σπίτια τους και να αποπληρώσουν στην ώρα του τον λογαριασμό ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η υψηλή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της ελληνικής οικονομίας αποτυπώθηκε στις τιμές της ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την Κομισιόν, αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Οι τιμές στη βιομηχανία στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αντιθέτως, οι τιμές στα οικιακά τιμολόγια, αν και αυξανόμενες, ήταν πολύ χαμηλότερες από τη μέση τιμή της Ε.Ε. Την ίδια περίοδο, οι τιμές φυσικού αερίου για οικιακή χρήση αυξήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Τελικά, εξαιτίας των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό (8 δισ. ευρώ), οι τιμές που χρεώθηκαν στους καταναλωτές ήταν μειωμένες κατά 50% στο φυσικό αέριο και έως 90% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει ωστόσο ότι η Ελλάδα υστερεί σε ορισμένες πτυχές που θα μπορούσαν δυνητικά να στερήσουν από τους καταναλωτές την πρόσβαση σε πιο προσιτή ενέργεια και να υπονομεύσουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ενεργειακή μετάβαση.

Ως μια τέτοια πτυχή καταγράφει την υστέρηση της Ελλάδας στη διείσδυση των έξυπνων μετρητών, εργαλείο που, όπως σημειώνει, επιτρέπει στους καταναλωτές να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά. Το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρέχουσας κρίσης και στις υψηλές τιμές ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές σε ποσοστό μόλις 3% έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 54%. Μια δεύτερη πτυχή είναι τα υψηλά μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, που υπερβαίνουν κατά πολύ τον στόχο του 50% που ορίζεται από την εθνική νομοθεσία.

Η Κομισιόν συνιστά μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της περαιτέρω επιτάχυνσης της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας και επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρεται στον περαιτέρω εξορθολογισμό του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, στην ολοκλήρωση των ρυθμιστικών πλαισίων για το υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και στη θέσπιση ενός πλαισίου για το βιομεθάνιο. Συνιστά επίσης να δοθεί έμφαση στην αυτοκατανάλωση και στις ενεργειακές κοινότητες, ώστε να διευρυνθεί η λαϊκή αποδοχή των ΑΠΕ, αλλά και δημοπρασίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News