Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 22:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Θα παρατείνει το στόχο της μείωσης της ζήτησης έως το επόμενο έτος

Ε.Ε.: Θα παρατείνει το στόχο της μείωσης της ζήτησης έως το επόμενο έτος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει παράταση των έκτακτων μέτρων για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου έως το επόμενο έτος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τον επόμενο χειμώνα, όπως ανέφερε η Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον. 

Ο σημερινός εθελοντικός στόχος για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% αναμένεται να λήξει αυτό το μήνα και η παράτασή του είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετή προσφορά για την επόμενη σεζόν θέρμανσης, είπε η Σίμσον μιλώντας σε Ευρωβουλευτές. Η Ε.Ε. κατάφερε να μειώσει τη ζήτηση κατά 20% αυτό τον χειμώνα. 

«Είναι η καλύτερη εγγύηση να επιτύχουμε ένα ακόμη υψηλό επίπεδο αποθήκευσης έως τον Νοέμβριο. Ο φετινός χρόνος θα είναι δύσκολος, όπως επίσης και ο μεθεπόμενος χρόνος. Παραμένουν μεγάλες αβεβαιότητες», αναφέρει η Σίμσον. 

Στόχος της Ε.Ε. είναι να επιτύχει πληρότητα 90% στους αποθηκευτικούς χώρους της έως τον επόμενο χειμώνα, καθώς τόσο η ίδια η Ε.Ε. όσο και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έχουν προειδοποιήσει για πιθανές ελλείψεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην περίπτωση που η Κίνα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για ενέργεια. Η Ε.Ε. προώθησε μία σειρά από έκτακτα μέτρα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Προγραμματίζει επίσης να πραγματοποιήσει τον πρώτο διαγωνισμό τον επόμενο μήνα για κοινές αγορές φυσικού αερίου με τα πρώτα συμβόλαια να αναμένεται να υπογραφούν τον Ιούνιο. 

Η αγορά θα παρακολουθεί πάντως στενά τη διαδικασία αναπλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων στη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά χωρίς τις ρωσικές προμήθειες. Η Μόσχα έχει μειώσει σημαντικά τις προμήθειες μέσω των αγωγών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο οι ρωσικές εισαγωγές LNG στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί. 

Η Σίμσον ζήτησε να σταματήσουν οι εισαγωγές από την Ρωσία, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μην ανανεώσουν τις μακροχρόνιες συμβάσεις τους με την Ρωσία, όταν αυτές λήξουν, τόνισε. Ωστόσο, η Ε.Ε. προμηθεύτηκε 20 δισ. κυβικά μέτρα LNG από την Ρωσία στη διάρκεια του 2022. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ένας χρόνος πολέμου: Δεν επαληθεύτηκαν τα χειρότερα σενάρια για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.

IEA: Ελλείψεις φυσικού αερίου και υψηλότερες τιμές τον επόμενο χειμώνα

Ενεργειακή κρίση: Γιατί ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν έχει παρέλθει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News