Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 07:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστική κρίση στην Ιρλανδία: Τα δύο τρίτα των νέων ζουν με τους γονείς τους 

Στεγαστική κρίση στην Ιρλανδία: Τα δύο τρίτα των νέων ζουν με τους γονείς τους 

Πριν από την ανατολή του ηλίου κάθε μέρα, η Aoife Diver, μια δασκάλα στο Δουβλίνο, μπαίνει στο αυτοκίνητό της και οδηγεί για έως και 90 λεπτά από το σπίτι του θείου της στην απέναντι πλευρά της ιρλανδικής πρωτεύουσας.

Η 25χρονη δασκάλα δεν ζούσε πάντα έτσι. Συνήθιζε να μοιράζεται ένα σπίτι με πέντε φίλους κοντά στο σχολείο όπου εργάζεται στο Νότιο Δουβλίνο. Αλλά όταν το νοίκι και οι λογαριασμοί της έφτασαν σχεδόν στο μισό του μισθού της πέρυσι, ήξερε ότι έπρεπε να επιστρέψει στην οικογένειά της.

Αν και αποτελεί μείζον ζήτημα σε όλη την Ιρλανδία, η έλλειψη στέγης γίνεται πιο έντονα αισθητή στην περιοχή του Δουβλίνου, όπου κατοικεί περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας που ανέρχεται σε κάτι περισσότερο από πέντε εκατομμύρια. Τα δύο τρίτα των Ιρλανδών 18 έως 34 ετών εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, που ανεβάζει τον μέσο όρο της ηπείρου στο 42%.

Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στο Δουβλίνο είναι τώρα 2.102 ευρώ, διπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο μέσος μισθός στην πρωτεύουσα πέρυσι, ήταν περίπου 3.285 ευρώ το μήνα.

Η μεγαλύτερη αιτία, λένε οι αναλυτές, είναι η αποτυχία των διαδοχικών κυβερνήσεων να επενδύσουν σε κοινωνικές κατοικίες, τις οποίες οι τοπικές αρχές έχτιζαν κάποτε για όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εν μέσω της άνθησης της οικονομίας της Ιρλανδίας, οι ιδιωτικές κατασκευές πολλαπλασιάστηκαν και οι ιδιοκτήτες αγόραζαν ακίνητα για επένδυση, προκειμένου να τα νοικιάσουν.

Στη συνέχεια η αγορά κατέρρευσε μετά την οικονομική κρίση του 2008. Τα κατασκευαστικά έργα εγκαταλείφθηκαν μισοτελειωμένα. Για ένα διάστημα, η ανάπτυξη σταμάτησε και καθώς η προσφορά συρρικνώθηκε, οι τιμές αυξήθηκαν.

Την στιγμή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι τιμωρούνταν για την ιδιοκτησία σπιτιού και ενώ μειώνονταν οι κοινωνικές κατοικίες, όποιος δεν είχε ήδη σπίτι ωθήθηκε όλο και περισσότερο στο νοίκι.

Οι νεότεροι σήμερα είναι συχνά κολλημένοι σε ενοίκια υψηλού κόστους ή ζουν με τους γονείς τους, ανίκανοι να φανταστούν ένα μέλλον όπου θα μπορούσαν να γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιού. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο μεγάλος κερδισμένος του κορωνοϊού «ξεφουσκώνει» – Πώς άλλαξε η τύχη της Ιρλανδίας

Η χώρα που κέρδισε το παιχνίδι των φόρων και κολυμπά στο χρήμα

Ιρλανδία: Έρχονται δύσκολα για το δημοσιονομικό «πρωταθλητή» της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News