Business & Finance Δευτέρα 14/08/2023, 12:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι τριγμοί στο κινεζικό real estate: «Λύγισε» η Country Garden

Νέοι τριγμοί στο κινεζικό real estate: «Λύγισε» η Country Garden

Νέους τριγμούς στην αγορά real estate της Κίνας προκάλεσε η Country Garden, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ακινήτων στη χώρα, η οποία ανέστειλε τη διαπραγμάτευση μέρους των ομολόγων της. Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για αναδιάρθρωση χρέους και ως αποτέλεσμα επικράτησε πανικός στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Οι μετοχές της εταιρείας έκαναν βουτιά έως και 16%, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό, ενώ στο «κόκκινο» βρέθηκαν και οι επιμέρους δείκτες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι επενδυτικός κόσμος αξιολογεί την επίδραση που ενδέχεται να έχει στην ήδη βεβαρημένη οικονομία η δυνητική κατάρρευση του κολοσσού.

Από την περασμένη Τρίτη, οι μετοχές της Country Garden έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους, αφού καθυστέρησε να αποπληρώσει δύο δολαριακά ομόλογα. Έτσι, η Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεό της στο Caa1 από B1. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε διευρυμένες ρευστοποιήσεις στους τίτλους της, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευση σε αρκετούς από αυτούς, αφότου έχασαν τουλάχιστον το 20% της αξίας τους.

Ειδικότερα, το Σάββατο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από σήμερα αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των 11 από τα εγχώρια ομόλογά της, ενόψει συνεδρίασης με τους ομολογιούχους, ώστε να συζητηθούν τρόποι αποπληρωμής των χρεών. «Η εταιρεία θα επικοινωνήσει με όλους τους μετόχους και θα εξετάσει την υιοθέτηση διάφορων μέτρων διαχείρισης χρέους, ώστε να θωρακίσει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της στο μέλλον», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Την περασμένη Παρασκευή, το τοπικό πρακτορείο Yicai ανέφερε ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για αναδιάρθρωση χρέους και ότι προσέλαβε την κινεζική επενδυτική τράπεζα CICC ως χρηματοπιστωτικό σύμβουλο για τη διαδικασία.

Την περασμένη Πέμπτη, πάντως, η Country Garden παραδέχθηκε ότι αντιμετωπίζει προσωρινή «πίεση ρευστότητας» λόγω του χαμηλού επιπέδου πωλήσεων και του δύσκολου περιβάλλοντος αναχρηματοδότησης. Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη δυσκολία» που έχει αντιμετωπίσει από την ίδρυσή της το 1992, ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένη να βρει λύση με κάθε τρόπο. 

Τα προβλήματα της Country Garden ξυπνούν μνήμες από το 2021, όταν ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande αθέτησε την αποπληρωμή σε χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων, πυροδοτώντας κύμα χρεοκοπιών κατά μήκος του σχετικού κλάδου. Τότε, οι πωλήσεις κατοικιών υποχωρούσαν επί τουλάχιστον έναν χρόνο, όσο τα κινεζικά νοικοκυριά απέφευγαν να αγοράσουν νέα σπίτια λόγω των υγειονομικών περιορισμών και της κλιμακούμενης αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη μάχη με τον αποπληθωρισμό η Κίνα – Τι σημαίνει για τη Νο 2 οικονομία και τη Δύση

Πώς βρέθηκε η Κίνα σε «οικονομικό long Covid»: Το μοτίβο των αυταρχικών καθεστώτων

Μπλόκο Μπάιντεν σε αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News