Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 19:45
GZERO

Στη μάχη με τον αποπληθωρισμό η Κίνα – Τι σημαίνει για τη Νο 2 οικονομία και τη Δύση

Στη μάχη με τον αποπληθωρισμό η Κίνα – Τι σημαίνει για τη Νο 2 οικονομία και τη Δύση

Δεινή εικόνα σκιαγραφείται για το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Έπειτα από αρκετά χρόνια συναπτών lockdowns, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας παραμένει «στον αέρα». Ακόμη και το -ως γνωστόν λακωνικό- politburo του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η πρόοδος της οικονομίας είναι «περίπλοκη». 

Ενόσω ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει έντονες πληθωριστικές πιέσεις, στην Κίνα παρουσιάζεται το αντίστροφο φαινόμενο: αποπληθωρισμός.

Τι είναι ο αποπληθωρισμός και τι προβλήματα προκαλεί για την Κίνα και το εξωτερικό;

Σύμφωνα με το GZERO, η κινεζική οικονομία, με δυσθεώρητο μέγεθος 18 τρισ. δολαρίων, είναι δυναμική, με αποτέλεσμα μία ευρεία γκάμα παραγόντων να συμβάλλει στην τρέχουσα «αναιμία».

Η κλίση του Πεκίνου προς τον αποπληθωρισμό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κατάρρευση του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών λόγω της χαμηλής ζήτησης εντός της χώρας. Με απλά λόγια: οι Κινέζοι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα, γεγονός το οποίο ασκεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές. Η μεγάλη συρρίκνωση των εισαγωγών τον περασμένο μήνα -κατά 12,4% σε ετήσια βάση- καταδεικνύει ότι η ζήτηση παραμένει χαμηλή έξι μήνες αφότου ο πρόεδρος Xi Jinping κατήργησε την πολιτική Zero-COVID, η οποία «στραγγάλιζε» την ανάπτυξη.

Δεν είναι καλή εξέλιξη η πτώση των τιμών;

Όχι και τόσο, εξηγεί το GZERO. Η πτώση των τιμών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι Κινέζοι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα πράγματα σε καλύτερη τιμή. Αντιθέτως, πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι ο αποπληθωρισμός πυροδοτεί συχνά άγχος για την κατάσταση της οικονομίας, ωθώντας τους καταναλωτές να περιορίσουν τα έξοδά τους, ώστε να αποταμιεύσουν σε περίπτωση που έρθουν δύσκολες μέρες.

Υπό διαφορετική σκοπιά: η αντίληψη για την ισχύ της οικονομίας είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με την ίδια την ανάπτυξη. Όσο διαδίδεται εντός και εκτός της Κίνας ότι η χώρα μπαίνει σε φάση αποπληθωρισμού, πολλοί Κινέζοι αποφεύγουν τα δάνεια, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι επενδύσεις.

Επιπλέον, ο αποπληθωρισμός μπορεί να «ροκανίσει» τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας. Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ότι η ανεργία των νέων στην Κίνα συνεχίζει να αναρριχάται σε νέα υψηλά. Μάλιστα, ένας πρόεδρος πανεπιστημίου στην Κίνα συμβούλεψε πρόσφατα τους φοιτητές του να μην είναι και πολύ επιλεκτικοί στην αναζήτηση εργασίας.

Πώς είναι η κατάσταση τώρα;

Τα lockdowns παγκοσμίως και η ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας ευνόησαν την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όσο όμως οι καταναλωτικές τάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη άλλαζαν ταχέως, το «εργοστάσιο του κόσμου», όπως συχνά αποκαλείται η Κίνα, έμεινε με ένα διογκωμένο τομέα μεταποίησης και τεράστιο όγκο απούλητων αγαθών. Αρχικά, οι αρχές ήλπιζαν ότι η εγχώρια ζήτηση θα έκλεινε την «τρύπα», το οποίο όμως δεν έχει ακόμη συμβεί.

Βασική επιβάρυνση στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι η αναστάτωση στον τομέα των ακινήτων. Σε μεγάλο βαθμό, οι πωλήσεις κατοικιών ήταν χαμηλές από την αρχή της πανδημίας, καθώς η κατάρρευση της Evergrande στα τέλη του 2021, του κινεζικού «γίγαντα» του real estate, «τρόμαξε» τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και τους αγοραστές. Περαιτέρω πτώση στις τιμές της ακίνητης περιουσίας προκάλεσε και η υπερπροσφορά σε ορισμένες πόλεις, ως αποτέλεσμα του δημογραφικού.

Ο κόσμος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Σύμφωνα με το GZERO, οι διακυμάνσεις στη ζήτηση της Κίνας, η οποία κάνει τις μεγαλύτερες εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων διεθνώς, επιβαρύνει πολλές χώρες, οι οποίες βασίζονται στις πωλήσεις προς την Κίνα.

Για παράδειγμα, οι χώρες που εξάγουν εμπορεύματα, όπως οι εταιρείες χάλυβα σε Αυστραλία και Βραζιλία, είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στη μείωση των υποδομών στην Κίνα. Επίσης, οι χώρες που εξάγουν τεχνολογία, όπως η Ταϊβάν και η Νότιος Κορέα, επιβαρύνονται από τη συρρίκνωση του λιανεμπορίου και της μεταποίησης στη χώρα.

Τι κάνει η κινεζική κυβέρνηση;

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και επίσης διοχέτευσε μικρά πακέτα στήριξης για την αύξηση των δαπανών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αν και όχι αρκετά μεγάλα ώστε να κάνει ουσιαστική διαφορά. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το GZERO, η κυβέρνηση εκφοβίζει τους οικονομολόγους, ζητώντας να μην μιλήσουν για τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO

Διαβάστε επίσης:

Απειλή για την κινεζική οικονομία: Αποπληθωρισμός τον Ιούλιο μετά από 2 χρόνια

Paul Krugman: Βαλτώνει η νο2 οικονομία στον κόσμο – Οι λόγοι

Κίνα: Η εποχή της πολύ υψηλής ανάπτυξης τελείωσε – Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News