Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Evergrande: Η ρευστοποίησή της μεγάλο τεστ για τους διεθνείς πιστωτές

Evergrande: Η ρευστοποίησή της μεγάλο τεστ για τους διεθνείς πιστωτές

Η εντολή εκκαθάρισης της κινεζικής Evergrande από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ εδραιώνει την πτώση μιας εταιρείας που αποτέλεσε παράδειγμα του κύκλου έκρηξης και κατάρρευσης των ακινήτων στη χώρα. Για τους παγκόσμιους επενδυτές, αυτό που συμβαίνει με τα απομεινάρια θα έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από έναν κατασκευαστή ακινήτων.

Το κλειδί είναι εάν η απόφαση ρευστοποίησης θα εφαρμοστεί και στην ηπειρωτική Κίνα, η οποία έχει ξεχωριστό νομικό σύστημα. Ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα της Evergrande διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της, αξίας 242 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στην Κίνα.

Λίγοι αναμένουν ότι η διαδικασία θα είναι απλή – δεν υπάρχει προηγούμενο για μια εταιρεία στο μέγεθος της Evergrande να εκκαθαριστεί από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ και η εταιρεία έχει πολλές μονάδες. Ωστόσο, ένα δυσμενές αποτέλεσμα για τους ξένους επενδυτές κινδυνεύει να επιδεινώσει την ήδη έντονη απαισιοδοξία προς την Κίνα καθώς και να υπονομεύσει τον ρόλο του Χονγκ Κονγκ ως ζωτικού κέντρου συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις εταιρείες της χώρας.

«Οι διεθνείς επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για να δουν εάν τα δικαστήρια της Κίνας αποδέχονται την απόφαση του δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Kher Sheng Lee, συνεπικεφαλής της Ένωσης Εναλλακτικής Διαχείρισης Επενδύσεων Ασίας-Ειρηνικού, του οποίου τα μέλη hedge και ιδιωτικά πιστωτικά ταμεία επιβλέπουν συλλογικά περισσότερα από 3 τρισ. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο σχετικά με την ικανότητα του Χονγκ Κονγκ να επιβάλλει τις νομικές του αποφάσεις στην Κίνα».

Η αβεβαιότητα υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι τα συμφέροντά τους θα είναι πάντα δευτερεύοντα από εκείνα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα μέτρα καταστολής κατά του ιδιωτικού τομέα από τα ακίνητα μέχρι την τεχνολογία έχουν χτυπήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών, μαζί με την ανησυχία για μια οικονομική επιβράδυνση. Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης μετοχών Hang Seng China Enterprises στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005.

Η αποτίμηση των μετοχών και ομολόγων της Evergrande υποδηλώνουν ότι οι κάτοχοι πιστεύουν ελάχιστα στην ανάκαμψη. Οι μετοχές της υποχώρησαν στα 16 σεντ Χονγκ Κονγκ πριν αναστείλουν τη διαπραγμάτευσή τους σήμερα Δευτέρα, ένα κλάσμα της αρχικής τιμής δημόσιας προσφοράς των 3,50 δολαρίων Χονγκ Κονγκ το 2009. Τα περισσότερα από τα δολαριακά ομόλογα της Evergrande υποδεικνύονται σε περίπου 1,5 σεντ στο δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg .

Οι διαδικασίες αφερεγγυότητας του Χονγκ Κονγκ έχουν περιορισμένη αναγνώριση στην Κίνα, τα δικαστήρια της οποίας μπορούν επίσης να διορίσουν διαχειριστές στις δικές τους δικαιοδοσίες.

«Η εντολή εκκαθάρισης θα πρέπει να έχει πολύ περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις κινεζικές δραστηριότητες ή περιουσιακά στοιχεία της Evergrande», δήλωσε ο Brock Silvers, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Kaiyuan Capital. «Ενώ ο εκκαθαριστής πιθανότατα θα είναι σε θέση να ασκήσει τον έλεγχο των υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων, η εξουσία του δεν θα αναγνωριστεί στην Κίνα».

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι ευνοούν την ολοκλήρωση ημιτελών έργων ακινήτων και την εξόφληση των εργολάβων έναντι των συμφερόντων των πιστωτών – μια προτεραιότητα που φαινομενικά υποστηρίζεται από την Evergrande.

«Η εταιρεία έχει κάνει όλες τις δυνατές προσπάθειες και λυπάται για την εντολή εκκαθάρισης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Evergrande, Shawn Siu. 

Η άνοδος και η πτώση του Evergrande απεικονίζει τον κεντρικό ρόλο που έχει παίξει το Χονγκ Κονγκ στην ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχείρησης της Κίνας. Ο πρόεδρος Hui Ka Yan ίδρυσε την Evergrande το 1996 στην κοντινή πόλη Guangzhou, αλλά ήταν οι κεφαλαιαγορές του Χονγκ Κονγκ και η πρόσβαση σε διεθνείς επενδυτές που επηρέασαν την ανάπτυξη της εταιρείας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Evergrande: Προς ρευστοποίηση η εταιρεία-σύμβολο της κινεζικής κρίσης ακινήτων

Κίνα: Αίτηση πτώχευσης της Zhongzhi – Κίνδυνος για επενδύσεις 2,9 τρισ. δολαρίων

Γιατί ο Xi Jinping δεν μπορεί πια να καυχιέται για την κινεζική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News