Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 07:00
BUSINESS & FINANCE

Οι «δεύτερες σκέψεις» του οικονομικού επιτελείου για την φοροαπαλλαγή στα κλειστά ακίνητα

Οι «δεύτερες σκέψεις» του οικονομικού επιτελείου για την φοροαπαλλαγή στα κλειστά ακίνητα

Μπορεί το Σάββατο στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Οικονομικών να άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο υιοθέτησης της πρότασης που υποβλήθηκε επίσημα για απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος όσων ιδιοκτητών επαναφέρουν κλειστά ακίνητα στην αγορά, γεγονός είναι όμως ότι υπάρχουν πολλές «δεύτερες σκέψεις» στο οικονομικό επιτελείο.

Είναι δεδομένο ότι οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα καθώς τόσο στην οδό Νίκης όσο και στην Καραγιώργη Σερβίας θέλουν να καταγραφούν οι λόγοι για τους οποίους παραμένουν κλειστά τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα.

Ένα είναι σίγουρο: αυτοί που καταλήγουν να φορολογούνται για το εισόδημα από ακίνητα με συντελεστή 35% ή και 45% αποτελούν –με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων- ισχνή μειοψηφία στην Ελλάδα. Πάνω από το 90% των ιδιοκτητών, δηλώνουν ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ τον χρόνο που σημαίνει ότι φορολογούνται με συντελεστή 15% επί του 95% του αναγραφόμενου στο συμβόλαιο εισοδήματος. Έτσι, είναι αμφίβολο αν η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος θα αποτελέσει ισχυρό οικονομικό κίνητρο.

Το ερώτημα εύλογο: «Γιατί ένας ιδιοκτήτης αφήνει ένα ακίνητο να κάθεται χωρίς να του αποδίδει καθόλου εισόδημα και θα αποφασίσει να το νοικιάσει μόνο και μόνο για να γλιτώσει έναν φόρο 15%»;

Προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις το οικονομικό επιτελείο θέλει να γνωρίζει όχι μόνο τον ακριβή αριθμό των κλειστών ακινήτων αλλά και τους λόγους για τους οποίους αυτά παραμένουν κλειστά: μπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αδυναμία ενοικίασης λόγω αυθαιρεσιών, κακή κατάσταση ακινήτου άρα ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις κλπ.

Το ζητούμενο πάντως είναι η κυβερνητική απάντηση στο αν τελικώς θα υπάρξει ή όχι κάποια παρέμβαση στην φορολογία, να δοθεί άμεσα προκειμένου να μην δημιουργηθούν συνθήκες τεχνικής έλλειψης ακινήτων από την αγορά λόγω ιδιοκτητών που θα περιμένουν να ενοικιάσουν με την ενεργοποίηση του φορολογικού bonus. 

Διαβάστε επίσης: 

Οι θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ για στεγαστικό, κλειστά ακίνητα, φορολογία

Αλλαγές στον φορολογικό «χάρτη» των ακινήτων – Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Οι παράδοξοι «κανόνες» της ελληνικής αγοράς κατοικίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News