BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα: Αναζητούν συγκάτοικο για να αντέξουν το ενοίκιο

Ακίνητα: Αναζητούν συγκάτοικο για να αντέξουν το ενοίκιο

«Σαφάρι» για την ενοικίαση διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και στους Αμπελοκήπους πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η ψηφιακή πλατφόρμα Myroomie, η οποία φιλοδοξεί να διευκολύνει τη συγκατοίκηση ως ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των ενοικίων. Η πλατφόρμα μετράει ήδη 5.500 χρήστες που βρίσκονται σε αναζήτηση συγκατοίκου, όπως επίσης και περίπου 1.500 ακίνητα που έχουν προσφερθεί από μεμονωμένους ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες, που επίσης αναζητούν συγκατοίκους προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα.

Ποιοτικές κατοικίες

«Με τη νέα υπηρεσία Myroomie Saferent απευθυνόμαστε σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να μας εκμισθώσουν το ακίνητό τους και να μη χρειάζεται να ανησυχούν με τη διαχείρισή του. Η υπηρεσία προσφέρει εγγυημένο ενοίκιο από τη Myroomie κι εμείς εξασφαλίζουμε περισσότερα ακίνητα για να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές μέσω της πλατφόρμας μας», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δομίνικος Πρίτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Myroomie. Μέσω της απευθείας ενοικίασης διαμερισμάτων η πλατφόρμα εξασφαλίζει περισσότερα ακίνητα για τους χρήστες της, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων ήταν σαφώς υψηλότερος από τα προσφερόμενα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται η ζήτηση. Παράλληλα, όμως, με το να διαθέτει η ίδια η πλατφόρμα ακίνητα διαθέσιμα για συγκατοίκους, προσφέρει κι άλλα πλεονεκτήματα. «Το να έχουμε πλέον εμείς οι ίδιοι τη διαχείριση των ακινήτων μάς επιτρέπει να είμαστε πιο συνεπείς σε αυτό που προσφέρουμε στους χρήστες μας, δηλαδή στην ποιότητα των κατοικιών, στο πώς είναι διαμορφωμένα και τι παροχές έχουν. Εχουμε δηλαδή έλεγχο της ποιότητας της υπηρεσίας, κάτι που δεν είχαμε μέχρι τώρα. Ασφαλώς συνεχίζουμε να φιλοξενούμε και μεμονωμένα ακίνητα ιδιωτών. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», σημειώνει ο κ. Πρίτης. Ολα τα ακίνητα θα προσφέρονται επιπλωμένα και εξοπλισμένα από τη Myroomie, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη είναι πιθανό να γίνονται και παρεμβάσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση των ακινήτων (π.χ. για να δημιουργηθεί ένα επιπλέον δωμάτιο).

Μέχρι σήμερα η Myroomie έχει εξασφαλίσει 20 διαμερίσματα και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη μίσθωση επιπλέον 80 διαμερισμάτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, το Κολωνάκι και οι Αμπελόκηποι. Παράλληλα, πάνω από 100 ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την ενοικίαση του ακινήτου τους στην πλατφόρμα. Οπως τονίζει ο κ. Πρίτης, «βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από αρκετούς ιδιοκτήτες να διαθέσουν το ακίνητό τους με αυτόν τον τρόπο, καθώς θέλουν να απαλλαγούν από τη διαχείρισή του και κυρίως να αποφύγουν “φέσια” και φθορές μεγάλου κόστους».

Ασφαλώς δεν λείπουν και τα «ευτράπελα». Για παράδειγμα, μια ιδιοκτήτρια έσπευσε να υπερδιπλασιάσει το ζητούμενο ενοίκιο μόλις ενημερώθηκε ότι το διαμέρισμά της θα προοριζόταν για συγκατοίκηση. Ουσιαστικά, δηλαδή, ακύρωσε στην πράξη το όφελος που μπορεί να έχει κάποιος επιλέγοντας να συγκατοικήσει με κάποιον άλλον και να μοιραστεί τα έξοδα. Σε μεταγενέστερο στάδιο, η Myroomie θα αναζητήσει και ολόκληρες πολυκατοικίες, ώστε να τις μετατρέψει σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με στόχο τη συγκατοίκηση, προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών στους ενοίκους.

Διεθνής τάση

Η επιλογή της συγκατοίκησης κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Σε πρόσφατη έρευνά του το διεθνές δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/ MAX Europe, με σημαντική παρουσία και στην ελληνική αγορά, μέσω της RE/MAX Ελλάς, ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι απευθύνονται σε νέα μοντέλα ιδιοκτησίας ακινήτων και συγκατοίκησης». Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους, και συγκεκριμένα το 56,1%, μπορούν να φανταστούν ότι μοιράζονται μια κατοικία, η οποία θα τους παρείχε έναν προσωπικό χώρο διαμονής και μια από κοινού πρόσβαση σε άλλες ανέσεις. Αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επιλογές ανέσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος από οικονομικά συμφέρουσες ανέσεις, όπως σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας ή αίθουσα αναψυχής.

Μειώνει και τη μοναξιά

Το 21,2% των ερωτηθέντων βλέπει τη συγκατοίκηση και ως έναν τρόπο να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης. Δηλαδή, εκτός από οικονομικό κίνητρο, διαφαίνεται πως η εύρεση συγκατοίκου μπορεί να έχει και άλλους ρόλους, π.χ. για την κοινωνικοποίηση και την ψυχική υγεία των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με τη RE/MAX, «αν και το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι σήμερα υψηλότερο στους μικρότερους ηλικίας Ευρωπαίους, οι οποίοι ανέκαθεν έτειναν προς αυτή την κατεύθυνση, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει και αυτοί να σκέφτονται σοβαρά την ιδέα της συγκατοίκησης.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,4%), ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, σκέφτονται να μετακομίσουν σε κατοικία και να ζουν με το καθεστώς της συγκατοίκησης. Από τους δέκα συνταξιούχους που ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο να μετακομίσουν και να συγκατοικήσουν με τρίτους, οι τέσσερις από αυτούς απάντησαν ότι θα το σκέφτονταν, καθώς η συντροφικότητα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εκείνους. Επίσης, η συνιδιοκτησία δεν συναντάται πια μόνο στις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες, αλλά συνιστά το μέσο για να αποκτήσει κανείς μια ακριβότερη κύρια κατοικία».

Διαβάστε επίσης: 

Παλαιά και χωρίς ανακαίνιση σχεδόν 7 στα 10 ακίνητα που ενοικιάζονται

Όλη η Ευρώπη χρειάζεται νέα σπίτια – Γιατί δεν προχωρούν οι επενδύσεις;

Ακίνητα: Η ζήτηση μειώνεται, οι τιμές αυξάνονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News