Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 21:41
ΒUSINESS & FINANCE

Evergrande: Ξεπέρασαν τα 81 δισ.δολάρια οι ζημίες τα δύο προηγούμενα έτη

Evergrande: Ξεπέρασαν τα 81 δισ.δολάρια οι ζημίες τα δύο προηγούμενα έτη

Συνολικές ζημίες ύψους άνω των 81 δισ.δολαρίων παρουσίασε η κινεζική Evergrande Group τα δύο προηγούμενα έτη, καθώς ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής του πλανήτη ανακοίνωσε τα αποτελέσματά του τα οποία είχαν ήδη καθυστερήσει να δημοσιοποιηθούν σε μία προσπάθεια να επαναλάβει τη διαπραγμάτευση των μετοχών του και να ολοκληρώσει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους στην Κίνα. 

Οι διανεμημένες προς τους μετόχους ζημίες της εταιρείας έφθασαν τα 14,8 δισ.δολάρια για ολόκληρη την οικονομική χρήση του 2022, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. 

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης στην αγορά στέγης που έπληξε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη τα προηγούμενα δύο έτη, από τη στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε το δανεισμό από κατασκευαστές και οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές κατοικιών. Πρόκειται για τις πρώτες ζημίες της εταιρείας επί δύο συνεχόμενα έτη από το 2009 όταν είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο. 

Παρότι οι ζημίες περιορίστηκαν πέρυσι σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, σηματοδοτούν μία απότομη αλλαγή από τα κέρδη του 2020. 

Την ίδια στιγμή, το χρέος των κατασκευαστών έχει εκτιναχθει στα ύψη, με το συνολικό παθητικό να φθάνει τα 2,58 τρισ.γιουάν στα τέλη του 2021 (360 δισ.δολάρια). 

Η Evergrande φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην επανάληψη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της και υπάρχει δυναμική για έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του χρέους της, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence. 

Tα προβλήματα της Evergrande συμβολίζουν την κρίση που μαστίζει την αγορά στέγης της Κίνας. Οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών έχουν αρχίσει να υποχωρούν ξανά τον Ιούνιο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος για αγορές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Evergrande: Στο «σφυρί» βγήκε ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ

Βαθαίνει η κρίση στο κινεζικό real estate: Στάση πληρωμών από μία ακόμη εταιρεία

Τζορτζ Σόρος: Προειδοποιεί ότι η Κίνα βρίσκεται σε οικονομική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News