BUSINESS & FINANCE

Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ – Έκπτωση και με ασφάλεια 3 μηνών

Πώς θα εφαρμοστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ – Έκπτωση και με ασφάλεια 3 μηνών

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές περιέχει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το μέτρο θα αρχίσει να υλοποιείται από την 1/1/2024. 

Επιπλέον στο μέτρο προβλέπεται και αναλογικότητα σε ό,τι αφορά την έκπτωση που καρπώνεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Για παράδειγμα εάν κάποιος ασφαλίσει την κατοικία του για 3 μήνες δικαιούται μείωση της τάξεως του 2,5%, για 6 μήνες 5% για 9 μήνες παίρνει έκπτωση 7,5% στον ΕΝΦΙΑ ενώ  για έναν ολόκληρο χρόνο παίρνει ολόκληρη την έκπτωση του 10%. Aυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να ασφαλίσει το ακίνητο του για λιγότερους μήνες, παίρνοντας φυσικά μια μικρότερη έκπτωση.

Ως αξία του ακινήτου, θα λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μάλιστα ένα μίνιμουμ ποσό ασφαλιστηρίου που θα «δίνει» την έκπτωση ανεξάρτητα εάν είναι μια πολυτελής κατασκευή ή όχι. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών  στο MR, σκοπός της ρύθμισης είναι για παράδειγμα κάποιος που το σπίτι του θα καεί σε μια φωτιά, να μπορεί να πάρει τα χρήματα ώστε να το ανακατασκευάσει με τις βασικές προδιαγραφές, ώστε αρχικά να έχει σπίτι να μείνει. 

Όσοι ιδιοκτήτες λοιπόν έχουν ήδη ασφάλεια για φυσικές καταστροφές, από φέτος θα δουν την έκπτωση από τον επόμενο ΕΝΦΙΑ και φυσικά εννοείται η έκπτωση δεν θα αφορά το σύνολο της περιουσίας αλλά μόνο το ασφαλισμένο ακίνητο.  Όσοι θα ασφαλίσουν την κατοικία  τους από την 1/1/2024 και κάνουν ετήσιο συμβόλαιο, θα δουν την έκπτωση από το 2025 ή προλαβαίνουν οριακά να πάρουν και την αναλογική έκπτωση του 2,5% (του τριμήνου).

Για παράδειγμα εάν ένας  ιδιοκτήτης πληρώνει ΕΝΦΙΑ  300 ευρώ και έχει  ήδη ασφαλισμένο το σπίτι του με ετήσιο συμβόλαιο, στον ΕΝΦΙΑ του 2024 θα πληρώσει  με την νέα έκπτωση του 10%, 270 ευρώ.

Η ασφάλεια που θα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να κερδίσουν την έκπτωση του 10% αφορά προστασία από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες είναι διπλά κερδισμένοι αφού θα πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ αλλά και σε περίπτωσης φυσικής καταστροφής, τα ποσά κάλυψης από μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δίνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Από την άλλη, και το κράτος θα είναι κερδισμένο, καθώς δεν θα επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον πόρους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, αφού θα υπάρχει ιδιωτική κάλυψη απέναντι σε φυσική καταστροφή. Στη χώρα μας μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Συγκεκριμένα από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053.  σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν άλλο ένα κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά. Η όλο και συχνότερη επέλαση φυσικών καταστροφών επιδρά αρνητικά στην ελληνική οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα τελευταία 4 χρόνια δόθηκαν 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους

Εκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Τα ανασφάλιστα κτίρια πληγώνουν τα κρατικά ταμεία

Ανασφάλιστα από σεισμούς και φυσικές καταστροφές τα σπίτια στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News