Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 22:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζορτζ Σόρος: Προειδοποιεί ότι η Κίνα βρίσκεται σε οικονομική κρίση

Τζορτζ Σόρος: Προειδοποιεί ότι η Κίνα βρίσκεται σε οικονομική κρίση

Mε οικονομική κρίση βρίσκεται αντιμέτωπη η Κίνα μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα που έπληξαν το real estate, δίδοντας απότομο τέλος σε μία παρατεταμένη περίοδο ευφορίας, ανέφερε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Ο δισεκατομμυριούχος είπε σε ομιλία του στο Ίδρυμα Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μπορεί να μην είναι σε θέση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον προβληματικό κλάδο, ο οποίος έχει πληγεί από μια σειρά χρεοκοπιών από κατασκευαστές και από την πτώση των τιμών γης και  διαμερισμάτων.

Η έκρηξη της αγοράς ακινήτων στην Κίνα βασίστηκε σε ένα «μη βιώσιμο» μοντέλο που ωφέλησε τις τοπικές κυβερνήσεις και ενθάρρυνε τους πολίτες να επενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους σε ακίνητα, είπε ο Σόρος.

Οι κυβερνητικές πολιτικές που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν την έκρηξη της αγοράς δυσκόλεψαν τον υπερχρεωμένο κολοσσό ακινήτων Evergrande να αποπληρώσει τα χρέη του, πρόσθεσε.

«Απομένει να δούμε πώς θα χειριστούν οι αρχές την κρίση», είπε ο Σόρος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο πλαίσιο του World Economic Forum σχετικά με τις εξελίξεις στην Κίνα και για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ. «Ανέβαλαν την ενασχόλησή τους με το πρόβλημα αυτό για πάρα πολύ καιρό, γιατί η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει πλέον κλονιστεί».

Ο Κινέζος πρόεδρος αντιμετωπίζει πλέον κινδύνους από την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον Σόρος. «Η πτώση των τιμών θα στρέψει πολλούς από αυτούς που επένδυσαν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους σε ακίνητα έναντι του Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος έχει πολλά διαθέσιμα εργαλεία για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, το ερώτημα όμως είναι αν θα τα χρησιμοποιήσει σωστά», υπογράμμισε ο Σόρος.

Ο Σόρος έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε σθεναρό επικριτή του Σι και του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Μάλιστα, ο θρυλικός επενδυτής και πρόεδρος του Open Society Foundations είπε τον Σεπτέμβριο ότι η BlackRock έκανε ένα «τραγικό λάθος» αυξάνοντας τις δραστηριότητές της στην Κίνα. Έχει κατά καιρούς επικρίνει το Πεκίνο για τις πολιτικές παρακολούθησης και τα μέτρα καταστολής κατά των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNNMoney.com

Διαβάστε επίσης:

Ο Τζορτζ Σόρος μπήκε στο bitcoin – «Έχει περάσει στο mainstream»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News