Business & Finance Δευτέρα 25/03/2024, 13:55
FITCH

ΗΠΑ: Κρίση αλά 2008 στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

ΗΠΑ: Κρίση αλά 2008 στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Κατάρρευση αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη από το 2008 απειλεί τον αμερικανικό κλάδο των γραφειακών χώρων, σύμφωνα με την Fitch, η οποία προειδοποίησε πως η αγορά δεν έχει ακόμη «πιάσει πάτο».

Μέχρι στιγμής στον τρέχοντα κύκλο, οι τιμές γραφείων στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 35%. Παρότι είναι μικρότερη πτώση σε σύγκριση με το 47% της κρίσης του 2008, οι αναλυτές της Fitch θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένα ανάχωμα στην πτώση.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τιμές βρίσκονται τώρα σε χαμηλό τεσσάρων ετών και οποιαδήποτε ανάκαμψη θα είναι βραδύτερη σε σύγκριση με αυτήν που ακολούθησε την κρίση του 2008. Αυτό οφείλεται στην ευρεία υιοθέτηση της τηλεργασίας, τις δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση και τα πολύ υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Ενδεικτικά, περίπου 20-25% των Αμερικανών εργαζομένων εξακολουθούν να εργάζεται από το σπίτι βάσει εκτιμήσεων της Goldman Sachs από τα τέλη του 2023, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για χώρους γραφείων.

Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να ρίξουν σε μόνιμη βάση την αξία τέτοιου είδους των ακινήτων και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες σε τίτλους που συνδέονται με δάνεια για χώρους γραφείων.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι θα εκτιναχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών για τέτοιους τίτλους και ότι μάλιστα θα ξεπεράσουν το επίπεδο της κρίσης του 2008.

Πάντως, επικρατεί αναστάτωση σε ολόκληρο τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τιμές πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου μισού αιώνα εξαιτίας του υψηλότερου κόστους δανεισμού, που περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του συγκεκριμένου κλάδου.

Λόγω της πτώσης των τιμών και της ανόδου του κόστους δανεισμού, ορισμένοι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των δανείων τους, ζητώντας παράταση στην αρχική ημερομηνία λήξης. Όπως όμως έχουν προειδοποιήσει ειδικοί, αυτή η τακτική μπορεί απλώς να καθυστερεί μια κρίση, καθώς το 2027 πρόκειται να λήξουν χρέη ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων σε εμπορικά ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές της Goldman Sachs τόνισαν πριν από μερικές εβδομάδες ότι αυτή η τάση της παράτασης και αναπροσαρμογής δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Μετάδοση της κρίσης από ΗΠΑ σε Ευρώπη όπως το 2008

ΗΠΑ: Σε υψηλό 10ετών το προβληματικό χρέος στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

CEO Deutsche Bank: Έρχονται δύσκολοι καιροί για το εμπορικό real estate

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News