Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 11:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ισχυρή η αύξηση των μισθών – Προβληματισμοί για τα επιτόκια

Βρετανία: Ισχυρή η αύξηση των μισθών – Προβληματισμοί για τα επιτόκια

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανόδου των μισθών στη Βρετανία το τέταρτο τρίμηνο, αλλά όχι όσο περίμενε η αγορά, επιβεβαιώνοντας έτσι την επιφυλακτικότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού.

Ειδικότερα οι μισθοί, εξαιρώντας τα μπόνους, αυξήθηκαν με ρυθμό 6,2% το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 6%.

Παρότι οι αυξήσεις παρέχουν κάποια ανακούφιση για τους εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν τη χειρότερη κρίση στο κόστος ζωής εδώ και δεκαετίες, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας είναι στα όριά της, με αποτέλεσμα να παρατείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, για τις οποίες ανησυχούν οι αρμόδιοι της χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αγγίξει τον στόχο του 2% την άνοιξη, αλλά μόνο για μικρό διάστημα. Οι αγορές «ποντάρουν» ότι η τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον υψηλό επίπεδο των 16 ετων μέχρι το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτο μήνα στην τελευταία της συνεδρίαση.

Το ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκε διχασμένο, καθώς -κόντρα στις προβλέψεις της αγοράς- έξι αξιωματούχοι ψήφισαν να παραμείνει σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο υψηλό 16ετίας του 5,25%, δύο ψήφισαν να αυξηθεί κατά 0,25 μονάδες βάσης και ένας ψήφισε να μειωθεί. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που οι αξιωματούχοι ψηφίζουν διαφορετική κατεύθυνση για τα επιτόκια στην ίδια συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διάρκεια για την οποία τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σε αυτό το ύψος «θα παραμείνει υπό εξέταση». Η φράση αυτή ανοίγει ένα παράθυρο για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Η πιο ασυνήθιστη απόφαση για τα επιτόκια από το 2008

Ην. Βασίλειο: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 4%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News