Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 09:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 4%

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 4%

Αναπάντεχη αύξηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών για ήπια πτώση.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4%, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση στο 3,8%, από το 3,9% του Νοεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι των προβλέψεων για αύξηση 0,2% και έπειτα από το -0,2% τον Νοέμβριο.

Οι τιμές στις κατηγορίες του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν, ενώ εκείνες στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκαν.

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συνυπολογίζονται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 5,1%, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 4,9%. Σε μηνιαία βάση, παρέμεινε αμετάβλητος.

«Όπως είδαμε στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο πληθωρισμός δεν πέφτει σε ευθεία γραμμή, αλλά το σχέδιό μας λειτουργεί και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική την 1η Φεβρουαρίου. Οι αγορές προεξοφλούν αυτή τη στιγμή μειώσεις επιτοκίων άνω των 100 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια του έτους.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News