Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 13:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο χείλος της ύφεσης η βρετανική οικονομία

Στο χείλος της ύφεσης η βρετανική οικονομία

Ελαφρώς ταχύτερη από το προσδοκώμενο ήταν η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Ωστόσο, εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος ήπιας ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του 2023, που θα έβαζε νέα εμπόδια στην προεκλογική καμπάνια του πρωθυπουργού Rishi Sunak.

Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο έπειτα από συρρίκνωση 0,3% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου παρατηρήθηκε συρρίκνωση κατά 0,2%. Στην περίπτωση που το τελευταίο τρίμηνο του έτους καταγραφεί επίσης συρρίκνωση ή ακόμη και εάν η οικονομία της Βρετανίας παραμείνει στάσιμη, τότε θα πρόκειται για τεχνική ύφεση (δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης).

Αυτό προειδοποιούν εξάλλου αρκετοί οικονομολόγοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για γενικευμένη αδυναμία της βρετανικής οικονομίας. «Είναι πιθανό αλλά ακόμη αβέβαιο εάν η οικονομία έπεσε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο μισό του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί καλύτερα ως στασιμότητα. Η ύφεση, εάν πράγματι υπήρξε, φαίνεται να ήταν ήπια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters η Sandra Horsifield, οικονομολόγος στην Investec.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jeremy Hunt, χαιρέτισε την ανάπτυξη του Νοεμβρίου, προειδοποιώντας, όμως, ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της χώρας να περιορίσει τον πληθωρισμό θα επιβαρύνουν την οικονομία. «Ναι μεν ανάπτυξη του Νοεμβρίου είναι καλή είδηση, αλλά θα είναι βραδύτερη όσο επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Βέβαια, είδαμε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες με χαμηλότερους φόρους έχουν αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, επομένως οι φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας τοποθέτησαν τη Βρετανία σε μία ισχυρή θέση για την ανάπτυξη στο μέλλον», σχολίασε σήμερα ο Hunt.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Cambridge Econometrics: Το Brexit κόστισε στη Βρετανία 140 δισ. λίρες το 2023

Προς ύφεση οδεύει η βρετανική οικονομία – Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο

Βρετανία: Έκπληξη από την πτώση του πληθωρισμού – Χαμηλά 2 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News