Business & Finance Πέμπτη 1/02/2024, 14:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Η πιο ασυνήθιστη απόφαση για τα επιτόκια από το 2008

Τράπεζα της Αγγλίας: Η πιο ασυνήθιστη απόφαση για τα επιτόκια από το 2008

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια για τέταρτο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας (Boe), όπως ήταν αναμενόμενο από την αγορά, μετά τις αντίστοιχες κινήσεις της ΕΚΤ και της Fed. 

Το ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκε διχασμένο, καθώς -κόντρα στις προβλέψεις της αγοράς- έξι αξιωματούχοι ψήφισαν να παραμείνει σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο υψηλό 16ετίας του 5,25%, δύο ψήφισαν να αυξηθεί κατά 0,25 μονάδες βάσης και ένας ψήφισε να μειωθεί. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008, δηλαδή λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, που οι αξιωματούχοι ψηφίζουν διαφορετική κατεύθυνση για τα επιτόκια στην ίδια συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διάρκεια για την οποία τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σε αυτό το ύψος «θα παραμείνει υπό εξέταση». Η φράση αυτή ανοίγει ένα παράθυρο για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μικτά τα οικονομικά στοιχεία

Πάντως, η στάση της Τράπεζας και η διαφωνία των policymakers σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής αντανακλά την τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί. Ενδεικτικά, η αγορά εργασίας επέδειξε σημάδια ανάκαμψης, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθήσει εφεξής θετική πορεία. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός ανόδου των μισθών και ο πληθωρισμός υπηρεσιών διαμορφώθηκαν σε επίπεδα καλύτερα από τις προσδοκίες.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 4,1% τον Δεκέμβριο, ενώ ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές, παρέμεινε σταθερός.

Τα παραπάνω στοιχεία ήταν καθοριστικά στην απόφαση της BoE, καθώς όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης: «Παρότι ο πληθωρισμός υπηρεσιών και η άνοδος των μισθών έχουν υποχωρήσει κάπως περισσότερο από το προσδοκώμενο, βασικοί δείκτες που μετρούν την “επιμονή” του πληθωρισμού παρέμειναν ανεβασμένοι.»

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις της Τράπεζας, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% τον Απρίλιο. Όπως όμως τόνισε ο επικεφαλής της BoE, Andrew Bailey: «πρέπει να δούμε κι άλλες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέχρι τον στόχο του 2% και θα παραμείνει εκεί, προτού μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια».

Προβλέψεις για ύφεση

Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, η BoE αναβάθμισε μεν τις προβλέψεις της για το 2024, αλλά προειδοποίησε για δυσκολίες.

Μέχρι στιγμής, η βρετανική οικονομία αν και επιβραδύνθηκε, ξεπέρασε τις προσδοκίες και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια τεχνική ύφεση. Βέβαια, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό το τρίτο τρίμηνο του 2023 και πολλοί οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ύφεση.

Η ίδια η Τράπεζα μάλιστα προειδοποίησε για πιθανότητα σχεδόν 50% για ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,1% και εάν υπάρξει δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης θα πρόκειται για τεχνική ύφεση.

Συνεπώς, τα βλέμματα της αγοράς θα είναι στραμμένα στα οικονομικά στοιχεία τετάρτου τριμήνου του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ην. Βασίλειο: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 4%

Στο χείλος της ύφεσης η βρετανική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News