Business & Finance Πέμπτη 4/01/2024, 09:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι CEOs έβγαλαν κιόλας όσα θα κερδίσει ο μέσος εργαζόμενος σε όλο το 2024

Οι CEOs έβγαλαν κιόλας όσα θα κερδίσει ο μέσος εργαζόμενος σε όλο το 2024

Πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη εβδομάδα του 2024, οι CEOs των μεγάλων βρετανικών εταιρειών έχουν ήδη κερδίσει όσα θα βγάλει ο μέσος Βρετανός εργαζόμενος στο σύνολο του έτους.

Για την ακρίβεια, τα στοιχεία του οργανισμού High Pay Centre δείχνουν ότι οι απολαβές των επικεφαλής των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE 100 έως και τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου, θα έχουν ξεπεράσει τα 34.963 δολάρια που βγάζει ο μέσος εργαζόμενος για ολόκληρο τον χρόνο.

Η μέση αμοιβή για τους CEOs των 100 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Βρετανίας ανέρχεται στα 3,81 εκατ. στερλίνες τον χρόνο.

Πρακτικά, οι μάνατζερ αυτοί βγάζουν 1.170 στερλίνες την ώρα, δηλαδή 109 φορές περισσότερα από τον μέσο υπάλληλο πλήρους απασχόλησης.

Οι κορυφαίοι δικηγόροι του λονδρέζικου City θα πρέπει να περιμένουν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να ξεπεράσουν το ποσό που βγάζει ο μέσος εργαζόμενος σε έναν χρόνο.

Οι CEOs των εταιρειών του ευρύτερου χρηματιστηριακού δείκτη FTSE 350 κερδίζουν κατά μέσο όρο 1,32 εκατ. στερλίνες τον χρόνο, επομένως χρειάζεται να δουλεύουν έως τις 10 Ιανουαρίου για να ξεπεράσουν τον ετήσιο μισθό του μέσου Βρετανού.

Όσο για τους κορυφαίους τραπεζίτες, αυτοί θα βγάλουν όσα βγάζει ο μέσος εργαζόμενος σε έναν χρόνο έως τις 17 Ιανουαρίου.

Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν με βάση τους μισθούς που δημοσιεύουν οι εισηγμένες εταιρείες στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις τους. Για τις ανάγκες της έρευνας, το  High Pay Center στηρίχθηκε σε μελέτη του Harvard Business School και υπέθεσε ότι οι επικεφαλής εταιρειών εργάζονται 62,5 ώρες την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με 12,5 ώρες την ημέρα, χωρίς τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Το Trades Union Congress (TUC), που εκπροσωπεί 48 σωματεία εργαζομένων, δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια ένδειξη των «αισχρών επιπέδων της ανισότητας των αμοιβών».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του High Pay Centre, Luke Hildyard, τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι οι καλύτερα αμειβόμενοι Βρετανοί δεν βγάζουν αρκετά. «Όταν οι πολιτικοί ακούνε αυτές τις λανθασμένες απόψεις, δεν προκαλεί έκπληξη ότι καταλήγουμε σε τεράστιες ανισότητες και στασιμότητα του βιοτικού επιπέδου για την πλειοψηφία του πληθυσμού» είπε, σύμφωνα με το BBC.

Κατά τη διάρκεια του 2023, κορυφαίες προσωπικότητες του finance και του επιχειρηματικού κόσμου τάχθηκαν υπέρ των υψηλότερων αμοιβών για τους CEOs στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι οι απολαβές είναι καλύτερες σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου ο μέσος διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας του S&P 500 έβγαλε το 2022 περισσότερα από 14 εκατ. δολάρια.

Ο επικεφαλής του London Stock Exchange υποστήριξε ότι τα χαμηλά επίπεδα αμοιβών των CEOs δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Φορολογήστε μας τώρα», λένε 205 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι

Ανισότητες: Οι εύποροι του 1% πήραν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε στην πανδημία

Πέφτουν τα μπόνους για τους τραπεζίτες στο City του Λονδίνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News