Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Είναι αυτός ο λόγος που οι γυναίκες της Gen Z βγάζουν λιγότερα από τους άντρες;

Έρευνα: Είναι αυτός ο λόγος που οι γυναίκες της Gen Z βγάζουν λιγότερα από τους άντρες;

Τη στιγμή που οι πρώτες φουρνιές της Gen Z (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997 και 2012) έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην αγορά εργασίας, έρευνα αποκαλύπτει πως οι γυναίκες αναμένεται να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άντρες συναδέλφους τους, και ο λόγος δεν είναι άλλος… από τις ίδιες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έκθεση της Handshake, μια πλατφόρμα σταδιοδρομίας για φοιτητές, μετά από έρευνα 1.853 ατόμων που αναζητούν εργασία και ανήκουν στη Gen Z, οι γυναίκες έχουν προσδοκίες να αμειφθούν με χαμηλότερο κατά μέσο όρο μισθό, ύψους 6.200 δολαρίων, συγκριτικά με τους άνδρες, γεγονός που αποκαλύπτει ότι λόγω της έλλειψης αυτοπεποίθησης που διαθέτουν, διαιωνίζουν το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων.

Αν και ιστορικά οι γυναίκες αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες, η διαφορά μειώθηκε σημαντικά από το 1960. Τότε, οι γυναίκες έπαιρναν 61 σεντς για κάθε δολάριο που έβγαζαν οι άνδρες. Τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, οι γυναίκες βγάζουν κατά μέσο όρο 83 σεντ για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άντρες, αλλά η πρόοδος προς τη συρρίκνωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων έχει σταματήσει τα τελευταία 15 χρόνια.

Καθώς η έκθεση της Handshake αποκαλύπτει τα αξιοσημείωτα κενά στις προσδοκίες των ανδρών και των γυναικών για τον αρχικό μισθό, ενδεχομένως η διαφάνεια των αμοιβών να είναι μία λύση. Αν εφαρμοστούν νόμοι περί διαφάνειας των αμοιβών, τότε οι γυναίκες δεν θα έχουν χαμηλότερες προσδοκίες από τους άνδρες ως προς τον πρώτο τους μισθό μόλις αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια, αλλά θα ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν και να διεκδικήσουν.

Να σημειωθεί πως αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει νομοθεσία που καθιστά απαραίτητη τη διαφάνεια στους μισθούς, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια, η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη. Αυτό σημαίνει ότι οι αγγελίες για θέσεις εργασίας αναγράφουν έστω ένα εύρος του μισθού που πληρώνει η συγκεκριμένη θέση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ανισότητα των δύο φύλων μας στοιχίζει 7 τρισ. δολάρια ετησίως

E.E.: Κάποιες γυναίκες δεν θα πάρουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες έως το 2086

«Υπό εξαφάνιση» οι εικόνες γυναικών σε χαρτονομίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News