Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 10:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανισότητες: Οι εύποροι του 1% πήραν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε στην πανδημία

Ανισότητες: Οι εύποροι του 1%  πήραν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε στην πανδημία

Σχεδόν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας πήγε στο πλουσιότερο 1% του πλανήτη, δείχνει μελέτη της Oxfam, καθώς η φιλανθρωπική οργάνωση ζητά άμεση δράση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Η έκθεση της Oxfam, που δημοσιεύεται καθώς ξεκινά η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, δείχνει ότι οι πιο εύποροι του 1% είχαν κερδίσει 26 τρισ. δολάρια σε νέο πλούτο μέχρι το τέλος του 2021. Πρόκειται για το 63% του νέου πλούτου που καταγράφηκε στο διάστημα αυτό.  

Σύμφωνα με την Oxfam, είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, κάτι που ενισχύει το αίτημα να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερ-πλούσιους.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση, ενίσχυσαν την αξία των ακινήτων και των μετοχών. Πρόκειται για επενδύσεις που τείνουν να βρίσκονται στα χέρια των πλουσιότερων.  

Σύμφωνα με την έκθεση, για κάθε 1 δολάριο νέου πλούτου που κέρδισε ένα άτομο από το 90% του πληθυσμού της γης τα τελευταία δύο χρόνια, ο κάθε δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατ. δολάρια.

Παρότι το 2022 σημειώθηκε μικρή πτώση, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από την έναρξη της πανδημίας κατά 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα. Μάλιστα, τα κέρδη της πανδημίας ήρθαν έπειτα από μια δεκαετία όταν τόσο ο αριθμός όσο και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων είχαν διπλασιαστεί.

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν έκτακτο φόρο στο πλουσιότερο 1%, μαζί με φόρους στα υπερκέρδη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, με υψηλότερους συντελεστές για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Πολυκρίσεις» η νέα νόρμα για τον πλανήτη

Οι προβλέψεις του Νταβός: Ακόμα και η ελίτ δεν πέφτει πάντα μέσα

Νταβός: Η κρίση του κόστους διαβίωσης η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με το WEF

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News