Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 07:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανισότητα των δύο φύλων μας στοιχίζει 7 τρισ. δολάρια ετησίως 

Η ανισότητα των δύο φύλων μας στοιχίζει 7 τρισ. δολάρια ετησίως 

Το αστρονομικό ποσό των 7 τρισ. δολαρίων -τουλάχιστον-, χάνει η παγκόσμια οικονομία σε ετήσια βάση, λόγω της αποτυχίας επίτευξης της ισότητας των φύλων στον εργασιακό τομέα. 

Η παραπάνω διαπίστωση, βασίζεται σε εκτιμήσεις της Moody’s Analytics, στις οποίες, παίρνει ως δεδομένο το σενάριο να μην υπάρχει χάσμα μεταξύ των φύλων τόσο σε θέσεις εργατικού δυναμικού, όσο και στις ανώτερες θέσεις της διοίκησης, στα κράτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ δεν μειώνονται. 

Μια πρόσφατη έκθεση του Pew Research Center διαπίστωσε ότι η ισοτιμία των αμοιβών έχει παραμείνει στάσιμη στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τις γυναίκες το 2022 να κερδίζουν κατά μέσο όρο το 82% του μισθού των ανδρών, αναφέρει το Bloomberg. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2002, το ποσοστό έφτανε το 80%, που σημαίνει πως μέσα σε είκοσι ολόκληρα χρόνια έχει υπάρξει μεταβολή μόλις 2%. 

Η κατάσταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εξίσου θλιβερή, αφού οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2086 για να κερδίζουν όσα και οι άνδρες στην ίδια ακριβώς θέση εργασίας.

Το χάσμα είναι ιδιαίτερα εμφανές μεταξύ των ανώτερων στελεχών, καθώς μόνο το 23% αυτών των θέσεων καλύπτεται από γυναίκες, σύμφωνα με τη Moody’s Analytics. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πώς παρότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη εκπαίδευση, τείνουν να αποκτούν θέσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου και χαμηλότερης αμοιβής.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η ισότητα των φύλων στο εργατικό δυναμικό για άτομα ηλικίας 25-64 ετών στα κράτη του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά 6,2%. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,7% εάν το μερίδιο των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, αυξανόταν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ήταν ίσο με αυτό των ανδρών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

E.E.: Κάποιες γυναίκες δεν θα πάρουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες έως το 2086

Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Απλά σε κάνει πιο χαρούμενο

Το γκαράζ της άλλαξε τον κόσμο και την έκανε μια από τις ισχυρότερες γυναίκες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News