Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 18:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: «Σεισμός» για την οικονομία ο πόλεμος – Μην μένετε στα πρωτοσέλιδα

ΔΝΤ: «Σεισμός» για την οικονομία ο πόλεμος – Μην μένετε στα πρωτοσέλιδα

Με έναν ισχυρό σεισμό παρομοίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται να «ταράξει» την παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις φτωχές χώρες.

Ο πόλεμος θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και σε μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως, ενώ οι χώρες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρόκειται να αντιμετωπίσουν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα χρέους, μετα την έκρηξη του δανεισμού το πρώτο έτος της πανδημίας.

Μιλώντας σε πάνελ του ΔΝΤ, η Γκεοργκίεβα ουσιαστικά έδωσε βάθος στην ανάλυση που είχε αναρτήσει το Ταμείο στο blog του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σχετικά με το βαθύ αποτύπωμα του πολέμου.

Ασφάλεια τροφίμων

Η ίδια υπενθύμισε παράλληλα, πατώντας και στις εκτιμήσεις του ΟΗΕ οτι η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί συνεισφέρουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του παγκόσμου εμπορίου σιτηρών και το ένα τέταρτο στις πωλήσεις καλαμποκιού. Όσο περισσότερο παραμένουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο καθυστερεί και η φροντίδα των χωραφιών, απειλώντας την διατροφική ασφάλεια ολόκληρου του πλανήτη, προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα.

Στην περίπτωση που η διαδικασία αυτή παραταθεί, «θα είχαμε πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα επιβάρυναν πολύ τα ευάλωτα κράτη», σημείωσε η ίδια, η οποία μάλιστα τόνισε ότι τείνουμε να εστιάζουμε στα πρωτοσέλιδα και όχι στις βαθύτερες συνέπειες του πολέμου.

Η Γκεοργκίεβα μάλιστα σημείωσε ότι το Ταμείο από την πλευρά του φέρει την ευθύνη να συνεχίσει να προβάλλει την πλήρη εικόνα, ώστε να λαμβάνονται οι απαραίτητες δράσεις προληπτικά και όταν είναι πια αργά.

Μέσω twitter, η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου όσο το δυνατόν ταχύτερα. «Το ολέθριο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα – για την Ουκρανία, την περιοχή και ολόκληρη την διεθνή οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι ΔΝΤ για τον πόλεμο: Άνοδος του πληθωρισμού και επιβράδυνση στον ορίζοντα

Ουκρανία: ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα φοβούνται «διάχυση» της κρίσης

Βομβαρδίζεται η «ψωμιέρα» του πλανήτη: Ο λογαριασμός των καταναλωτών φουσκώνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News