Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 14:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Λήγουν αύριο τα επιδόματα ανεργίας – Τι σημαίνει για τους εργοδότες

ΗΠΑ: Λήγουν αύριο τα επιδόματα ανεργίας – Τι σημαίνει για τους εργοδότες

Τις ελπίδες τους στη λήξη των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας εναποθέτουν πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν τεράστιες ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό από την επέλαση της πανδημίας. Τα επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκαν σε ιστορικό υψηλό τους τελευταίους 18 περίπου μήνες στη χώρα, προκειμένου να υποστηρίξουν όσους έμειναν άνεργοι εξαιτίας των κραδασμών της Covid-19. Ωστόσο, τα ενισχυμένα επιδόματα λήγουν αυτό το σαββατοκύριακο, μετά το οποίο ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αναζήτηση δουλειάς από τους εκατομμύρια Αμερικανούς που το λαμβάνουν.

Πρόκειται για μία εξίσωση την οποία πολλοί οικονομολόγοι επιχειρούσαν να λύσουν το προηγούμενο διάστημα: αφενός οι εργοδότες αδυνατούσαν να βρουν ή να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφετέρου ταυτόχρονα εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν άνεργοι. Συνεπώς, ορισμένοι εργοδότες απέδωσαν την αδυναμία εύρεσης υπαλλήλων στα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας, τα οποία μάλιστα πολλές φορές ξεπερνούσαν τις αποδοχές ενός μέσου εργαζομένου.

Ωστόσο, φαίνεται πως τα επιδόματα δεν ήταν ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο πολλοί απείχαν από την αγορά εργασίας. Αντιθέτως, πολλοί σταμάτησαν συνειδητά να αναζητούν εργασία λόγω ανησυχιών για την υγεία τους ή διότι όφειλαν να φροντίζουν τα παιδιά ή άλλους συγγενείς τους στο σπίτι.

Παρότι όμως δεν φαίνεται πως τα επιδόματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο χλιαρό ενδιαφέρον για εύρεση εργασίας, η πλειονότητα των πολιτειών στις ΗΠΑ αποφάσισε να σταματήσει να τα διοχετεύει στις αρχές του καλοκαιριού προκειμένου να ενισχύσουν την αγορά εργασίας. Στις πολιτείες αυτές πράγματι σημειώθηκαν ορισμένες μεταβολές, αν και σε κάποιες περιπτώσεις επουσιώδεις. Για παράδειγμα, οι άνεργοι σε αυτές τις πολιτείες είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτές οι αγορές εργασίες προσέλκυσαν πολύ λιγότερο κόσμο από τις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι το σοκ στην αγορά εργασίας θα συνεχιστεί περισσότερο από το προσδοκώμενο με την πιθανότητα να προκλέσει κραδασμούς στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι πολιτείες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν άλλα κονδύλια για να συνεχίσουν την επιπλέον στήριξη των ανέργων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία πολιτεία δεν έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News