Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 20:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Τέλος στην ενίσχυση λόγω πανδημίας για τους ανέργους – Ποιες οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

ΗΠΑ: Τέλος στην ενίσχυση λόγω πανδημίας για τους ανέργους – Ποιες οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

Σε λίγες μόνον ημέρες σταματά να καταβάλλεται η ενίσχυση για όσους έμειναν άνεργοι στις ΗΠΑ, το οποίο δίνεται από την επέλαση της πανδημίας σε περίπου 7,5 εκατ. πολίτες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απευθύνει έκκληση προς τις πολιτείες να αξιοποιήσουν τα κονδύλια από τα ταμεία που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, μία μεγάλη μερίδα των τμημάτων εργασίας στις ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τα επιδόματα, τα οποία λήγουν το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το CNBC, στελέχη των τμημάτων αυτών σχολίασαν ότι τα χρήματα τα οποία δόθηκαν για επιδόματα επρόκειτο να διοχετευθούν για άλλες προτεραιότητες. Συνεπώς δεν πρόκειται να καταβληθούν επιπλέον για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Θα χρειαζόταν να υπάρξει νομοθετική ενέργεια σε επίπεδο ομοσπονδίας ή πολιτείας, προκειμένου να συνεχιστούν τα προγράμματα ενίσχυσης τα οποία λήγουν στις 4 Σεπτεμβρίου και προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αυτό το επείγον επίδομα διοχετεύεται», δήλωσε στο CNBC σχετικά με το Ορεγκον στέλεχος του αντίστοιχου τμήματος εργασίας.

Ανεργία

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η λήξη των επιδομάτων δεν προβλέπεται πως θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού ανεργίας. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας υποχωρεί κατά κανόνα όταν σημειώνεται και αντίστοιχη αύξηση στην προσφορά θέσεων, καθώς οι επειχειρήσεις ενισχύουν παράλληλα τους μισθούς, τα μπόνους και άλλα προτερήματα, ώστε να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους εργαζομένους. Ωστόσο, αυτή την περίοδο δεν έχει σημειωθεί τέτοιου είδους μεταβολή, σύμφωνα με το CNN. 

Κατά συνέπεια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι πέρα από τα επιδόματα ανεργίας για τους οποίους ορισμένοι αν και άνεργοι δεν αναζητούν εργασία. Ενδεικτικά, πολλοί απέχουν από την αναζήτηση εργασίας, διότι οφείλουν να προσέχουν τα παιδιά ή συγγενείς τους ή θέλουν να αλλάξουν κλάδο απασχόλησης ή να έχουν μετακινηθεί μακριά από τα αστικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο ενίσχυσε τα προγράμματα εργασίας σε ιστορικό επιπεδο πριν από 18 περίπου μήνες με την επέλαση της πανδημίας. Τον Μάρτιο του 2020, εγκρίθηκε η καταβολή 600 δολαρίων ανά εβδομάδα, επιπλέον στο ήδη υφιστάμενο επίδομα, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν εν τέλει μεγαλύτερες αποδοχές ως άνεργοι παρά ως εργαζόμενοι. Το επιπλέον επίδομα περιορίστηκε στα 300 δολάρια ανά εβδομάδα το Δεκέμβριο και παρατάηκε μέχρι το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN και CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News