Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Γιατί ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν 216 δολάρια μεροκάματο

Ο μέσος όρος του ωρομίσθιου αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο από 0,4% τον Μάιο

ΗΠΑ: Γιατί ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν 216 δολάρια μεροκάματο

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιστρέφοντας στην ενεργό δράση μετά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, βρίσκονται σε αναζήτηση εργατικού προσωπικού, η οποία μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι όπως αποδεικνύεται. Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ συνεχίζεται όχι με αμείωτους αλλά με εντεινόμενους ρυθμούς, ωστόσο σε ορισμένους κλάδους παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη σε εργαζόμενους. 

Σύμφωνα με την ένωση Poachedjobs.com, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας, ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν έως και 27 δολάρια ωρομίσθιο (216 δολάρια το 8ωρο) συν φιλοδωρήματα, προκειμένου να προσελκύσουν εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι το κατώτατο εθνικό ωρομίσθιο στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 7,25 δολάρια, αν και σε ορισμένες πολιτείες είναι υψηλότερο. 

Με τις περισσότερες επιχειρήσεις των προαναφερόμενων κλάδων κλειστές για μεγάλο διάστημα μετά την εμφάνιση της πανδημία, πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλες δουλειές ούτως ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ή πολύ απλά το επίδομα ανεργίας που ανέρχεται στα 300 δολάρια την εβδομάδα καλύπτει τις οικονομικές τους ανάγκες. 

Υπενθυμίζεται ότι στην κορύφωση της κρίσης από την Covid-19 τον περασμένο Απρίλιο, περισσότεροι από 22 εκατ. Αμερικανοί βρέθηκαν χωρίς εργασία, καθώς οι επιχειρήσεις έκλειναν η μία μετά την άλλη. 

Αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούνιο, η απασχόληση στις ΗΠΑ ξεκίνησε αρχικά με δειλά και στη συνέχεια με σταθερά βήματα την πορεία προς την ανάκαμψή της. 

Ωστόσο η γενική εικόνα για την απασχόληση στις ΗΠΑ είναι διαφορετική, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας σήμερα Παρασκευή, τον Ιούνιο προστέθηκαν 850.000 νέες θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 700.000 νέες θέσεις, από 583.000 τον Μάιο. 

Παρά τη βελτιωμένη αυτή εικόνα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε οριακά από το 5,8% στο 5,9% σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Ο μέσος όρος του ωρομίσθιου αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο, από 0,4% τον Μάιο, κάτι όμως που οδήγησε σε ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,6% στους μισθούς τον Ιούνιο, από 1,9% τον Μάιο. 

Η άνοδος αυτή στους μισθούς επί του παρόντος δείχνει να μην απασχολεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφορικά με το ενδεχόμενο να προκαλέσει επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι της, με την απασχόληση να μην αναμένεται νωρίτερα από το 2022 να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, οποιεσδήποτε ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή θα έχουν παροδική μορφή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News