BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Τι θα γίνει όταν λήξουν οι αναστολές εργασίας;

Capital Economics: Τι θα γίνει όταν λήξουν οι αναστολές εργασίας;

Η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης έχει «αντέξει» πολύ καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς πριν από ένα χρόνο, καθώς κόντρα στις προβλέψεις, δεν υπήρξε εκτίναξη της ανεργίας, κυρίως εξαιτίας των κρατικών μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν, εξηγεί η Capital Economics. Τι θα γίνει όμως όταν αρθούν αυτά τα προγράμματα;

Η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν μόλις 8,1% τον Ιανουάριο, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 7,6%.  

Όμως, τα στοιχεία λένε μόνο ένα μέρος της αλήθειας, καθώς η εικόνα της αγοράς εργασίας ωραιοποιείται από τα προγράμματα προστασίας των θέσεων και από εκείνους που αποχώρησαν από την αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η Capital Economics εξηγεί ότι ένα μεγάλο μέρος από τους part time υπαλλήλους θα ήθελαν να δουλεύουν περισσότερο και αυτοί πρόκειται να αναζητήσουν ενεργά περισσότερη εργασία όταν λήξει η πανδημία.

Ακόμα πιο σημαντικός, όμως, είναι ο αριθμός των ανενεργών ατόμων, με τα στοιχεία του οίκου να δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 υπήρξαν 2,6 εκατ.  περισσότεροι ανενεργοί σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Υπολογίζοντας ότι κάποιοι από αυτούς είναι άνω των 60 ετών και ενδέχεται να έχουν συνταξιοδοτηθεί, η Capital Economics υπολογίζει ότι 850.000 επιπλέον άτομα θα αναζητήσουν δουλειά.

Και βέβαια, η Capital Economics υπολογίζει ότι περίπου 7 εκατ. άτομα προστατεύονται από τα κρατικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης, προειδοποιώντας ότι όταν αρθούν τα μέτρα, δεν θα έχουν όλοι μία βιώσιμη θέση εργασίας για να επιστρέψουν. Αυτό είναι δύσκολο να μετρηθεί, όμως η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο κίνδυνος από τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων κυμαίνεται από το 8% στη Γερμανία έως το 14% στην Ισπανία. Με έναν πολύ γενικό υπολογισμό που θέλει το 10% από όσους βρίσκονται σε αναστολή ή άλλο είδος προστασίας, να χάνουν τελικά τη δουλειά τους, η Capital Economics καταλήγει σε έναν αριθμό 700.000 ατόμων.

«Συνολικά, αυτό δείχνει ότι σχεδόν 2 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρωζώνη θα ψάχνουν για δουλειά σε σχέση με πριν από την πανδημία, και αυτοί δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία της ανεργίας», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Όπως εξηγεί η Capital Economics, δεν πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς το βάθος της ύφεσης. Παρόλα αυτά, είναι ικανός να ανεβάσει το ποσοστό της ανεργίας στο 9,1% (που και πάλι, για τα δεδομένα της Ευρωζώνης δεν είναι και τόσο υψηλό).

Τι σημαίνει όμως αυτό για την αγορά εργασίας; Μην περιμένετε ότι η ανάκαμψη θα συνοδευτεί από ιδιαίτερες αυξήσεις μισθών, καταλήγει η Capital Economics.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News