Business & Finance Κυριακή 15/08/2021, 19:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη ανεργίας και αβεβαιότητας η Gen Z

Ανοίγει η ψαλίδα σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες

Στη δίνη ανεργίας και αβεβαιότητας η Gen Z

Η πανδημία της Covid -19 άφησε βαρύ αποτύπωμα στην αγορά εργασίας, παρά τα μέτρα στήριξης που προωθήθηκαν ανά την Ευρώπη. Το ισχυρότερο, όμως, με διαφορά πλήγμα δέχθηκε η λεγόμενη Gen Z, δηλαδή η γενιά των νέων ηλικιας έως 24 ετών, που απασχολούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε κλάδους των υπηρεσιών, όπως η εστίαση και οι υπηρεσίες. Και αυτό είναι μία πραγματικότητα, που θέτει σε κίνδυνο συνολικά τις προοπτικές μικρών και μεγάλων οικονομιών.  

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως ανήκουν στην Gen Z. Πρόκειται για άτομα που γεννήθηκαν από το 1997 έως και το 2009. Αντιστοιχούν στο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και υπολογίζετια ότι έως το 27% θα συγκροτούν το 27% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Στις χώρες του Οργανισμού η ανεργία σε αυτή την ομάδα εκτινάχθηκε στα ύψη εν μέσω πανδημία, με την ψαλίδα σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες να ανοίγει σημαντικά. Στην Ισπανία για παράδειγμα η ανεργία των νέων έως 24 ετών προσέγγισε το 40%, την ώρα που στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό των ανέργων ήταν κάτω του 15%. Στην Ιταλία είναι κοντά στο 30%, ενώ ακόμη και στη Σουηδία όπου το ποσοστό της αερνγίας είναι κοντά στο 7%, στην Gen Z προσεγγίζει το 25%, όπως φαίνεται και στο γράφημα που ακολουθεί. 

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφετινό Ιούνιο το ποσοστό της ανεργίας στον γενικό πληθυσμό είναι 15% και στους νέους 15 -24 ετών ανεβαίνει στο 28,3%. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα τον Ιούνιο του 2020 το ποσοστό των ανέργων είχε εκτιναχθεί στο 38,5%.

Στη δίνη ανεργίας και αβεβαιότητας η Gen Z-1

Image: Visual Capitalist/Avery Koop

Μεγάλο το χάσμα και στις χώρες με τα χαμηλότερα πσοοστά ανεργίας στην Ε.Ε. και παγκοσμίως. Στη Φινλανδία το ποσοστό της ανεργίας στον γενικό πληθυσμό είναι 6% και στη Gen Z εκτινάσσεται στο 21%. Στην Αυστρία με ποσοστό ανεργίας μόλις 4,7%, το 10,5% των νέων ηλικίας έως 24 ετών μένουν εκτός αγοράς εργασίας. Ακόμη μεγαλύτερη η ψαλίδα στο Βέλγιο (4,8 Vs 15,3%). 

Στη δίνη ανεργίας και αβεβαιότητας η Gen Z-2

Image: Visual Capitalist

Η υπερεκπροσώπηση της συγκεκριμένης γενιάς στον τομέα υπηρεσιών εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το χάσμα αυτό. Από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2020 η απαχόληση στους τομείς εστίασης, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας μειώθηκε κατά 41%. 

 

Θολές οι προοπτικές

H Gen Z ενδεχομένως να δυσκολευθεί πολύ να εξασφαλίσει παρουσία ανάλογη με εκείνη της γενιάς των γονιών της. Όπως προκύπτει από την έρευνα Global Investment Returns Yearbook Summary Edition 2021 της Credit Suisse, που ανέλυσε τις αποδόσεις των επενδύσεων από το 1900, η Generation Z μπορεί να περιμένει μέση ετήσια απόδοση μόλις 2% (σε πραγματική βάση, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό) από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Δηλαδή, οι επενδύσεις των σημερινών 18άρηδων θα δίνουν αισθητά λιγότερα κέρδη σε σχέση με το τουλάχιστον 5% ετησίως που απολάμβαναν οι millennials, η Gen X και οι baby boomers.

generation-z-giati-oi-simerinoi-18arides-tha-dyskoleytoyn-na-kanoyn-perioysia0

Παρόμοια είναι τα ευρήματα έρευνας και της Bank of America, της οποίας οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία θα σημαδέψει για πάντα το οικονομικό και επαγγελματικό μέλλον της Gen Z.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News