Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 11:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: 650 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Ενα μεγάλο μερίδιο προορίζεται για αναδυόμενες οικονομίες και για χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα

ΔΝΤ: 650 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Την ενίσχυση ύψους 650 δισ. δολαρίων προς τις χώρες που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία ενέκρινε τα ξημερώματα το ΔΝΤ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση τέτοιου είδους που έχει παρασχεθεί στην σχεδόν 200 ετών ιστορία του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Αυγούστου, τα μέλη του ΔΝΤ θα έχουν ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα σε αναλογία με το μερίδιο συμμετοχής τους στο Ταμείο. Ειδικότερα, περίπου 275 δισ. δολάρια θα διοχετευτούν σε αναδυόμενες οικονομίες και σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η πρόεδρος του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σχολίασε ότι «ο διαμοιρασμός των ειδικών τραβικτικών δικαιωμάτων θα επωφελήσει όλα τα μέλη, θα αντιμετωπίσει την μακροχρόνια παγκόσμια ανάγκη για αποθέματα, θα δημιουργήσει αυτοπεποίθηση και θα καλλιεργήσει την ανθεκτικότητα και σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία». Η ίδια συμπλήρωσε επίσης πως «θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης της COVID-19». Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βοηθά ενεργά τα μέλη του και θα προσπαθήσει να βρει τρόπους, ώστε να διοχετευτεί ρευστότητα από τις πλούσιες χώρες προς τις οικονομικά ασθενέστερες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα που είχε συμφωνήσει το Ταμείο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ανέρχονταν στο πολύ χαμηλότερο ποσό των 250 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News