Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Κάποιες γυναίκες δεν θα πάρουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες έως το 2086

E.E.: Κάποιες γυναίκες δεν θα πάρουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες έως το 2086

Η πρόοδος ως προς την επίτευξη μισθολογικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχει καθυστερήσει, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες σε ορισμένες χώρες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως το τέλος του αιώνα για να εξασφαλίσουν ίσες αμοιβές με τους άνδρες συναδέλφους τους. 

Εάν η πρόοδος συνεχίζεται με το σημερινό ρυθμό, άνδρες και γυναίκες δεν θα έχουν τις ίδιες μισθολογικές απολαβές έως το 2086, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg και στοιχεία της Eurostat. Αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα που γεννήθηκε φέτος θα πρέπει να περιμένει ότι θα έχει τον ίδιο μισθό με έναν άνδρα όταν θα είναι κοντά στη συνταξιοδότησή της. 

Η μέση διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τα ωριαία μισθολογικά κέρδη κυμαινόταν στο 12,7% στα τέλη του 2021, καθώς περιορίστηκε μόλις 0,2% από τα επίπεδα του 2020. Περίπου 12 χώρες έχουν ανέδειξαν την περυσινή ημέρα της 15ης Νοεμβρίου ως Ημέρα Ίσων Απολαβών. 

Βέβαια, αυτή η διαφορά δεν παρατηρείται σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, στο Λουξεμβούργο, οι μισθοί των γυναικών ξεπέρασαν αυτούς των ανδρών κατά 0,2% το 2021, ενώ το χάσμα περιορίστηκε μόλις στο 5% στο Βέλγιο και έκλεισε κάτω από το 10% στην Κύπρο. Ωστόσο, η διαφορά σε αρκετές χώρες, όπως Νορβηγία, Δανία και Πορτογαλία, αυξήθηκε που σημαίνει ότι η ισότητα σε ορισμένες περιοχές ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο δύσκολο στο να επιτευχθεί. 

Οι καλύτερες και οι χειρότερες επιδόσεις ως προς τη μισθολογική ισότητα των δύο φύλων στην Ε.Ε.

Η διαφορά στο μέσο όρο ωριαίων απολαβών μεταξύ ανδρών και γυναικών το 2021

Source: Eurostat

 

Τα ευρήματα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Ε.Ε. προετοιμάζεται να ψηφίσει τους νέους κανόνες περί μισθολογικής διαφάνειας αυτό το μήνα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν και ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το ιδανικό διοικητικό συμβούλιο – Τα «κλειδιά» επιτυχίας

«Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία»

Ε.Ε.: Γυναίκες στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων – Συμφωνία για ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News