Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 09:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φορολογήστε μας τώρα», λένε 205 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι

«Φορολογήστε μας τώρα», λένε 205 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι

Πάνω από 200 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να «φορολογήσουν εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, τώρα» προκειμένου να βοηθήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την κρίση ακρίβειας.

Η ομάδα των 205 εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων –ανάμεσά τους η κληρονόμος της Disney, Abigail Disney και ο ηθοποιός του The Hulk, Mark Ruffalo- κάλεσε τους ηγέτες κρατών και τα στελέχη επιχειρήσεων που συναντώνται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) να εισαγάγουν επειγόντως φόρους στον πλούτο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ακραίων ανισοτήτων.

Στην επιστολή τους, που φέρει τον τίτλο «το κόστος του ακραίου πλούτου», οι εκατομμυριούχοι από 13 χώρες, ανέφεραν: «Η ιστορία των τελευταίων πέντε δεκαετιών είναι μια ιστορία πλούτου που δεν ρέει πουθενά αλλού παρά μόνο προς τα πάνω. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί πολύ… Η λύση είναι ξεκάθαρη σε όλους. Εσείς, οι παγκόσμιοι εκπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, και πρέπει να ξεκινήσετε τώρα».

Τα άτομα που υπογράφουν την επιστολή, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι», προειδοποίησαν ότι η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή. «Υπάρχουν όρια στο άγχος που μπορεί να αντέξει κάθε κοινωνία, στις φορές που οι μητέρες και οι μπαμπάδες θα παρακολουθούν τα παιδιά τους να πεινούν ενώ οι εξαιρετικά πλούσιοι σκέφτονται τον αυξανόμενο πλούτο τους».

Η αύξηση του πλούτου

Η επιστολή έρχεται την ώρα που μελέτη της Oxfam  δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας πήγε στο πλουσιότερο 1% του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, οι πιο εύποροι του 1% είχαν κερδίσει 26 τρισ. δολάρια σε νέο πλούτο μέχρι το τέλος του 2021. Πρόκειται για το 63% του νέου πλούτου που καταγράφηκε στο διάστημα αυτό.  

Σύμφωνα με την Oxfam, είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, κάτι που ενισχύει το αίτημα να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερ-πλούσιους.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση, ενίσχυσαν την αξία των ακινήτων και των μετοχών. Πρόκειται για επενδύσεις που τείνουν να βρίσκονται στα χέρια των πλουσιότερων.  

Σύμφωνα με την έκθεση, για κάθε 1 δολάριο νέου πλούτου που κέρδισε ένα άτομο από το 90% του πληθυσμού της γης τα τελευταία δύο χρόνια, ο κάθε δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατ. δολάρια.

Παρότι το 2022 σημειώθηκε μικρή πτώση, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από την έναρξη της πανδημίας κατά 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα. Μάλιστα, τα κέρδη της πανδημίας ήρθαν έπειτα από μια δεκαετία όταν τόσο ο αριθμός όσο και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων είχαν διπλασιαστεί.

Ο φόρος

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν έκτακτο φόρο στο πλουσιότερο 1%, μαζί με φόρους στα υπερκέρδη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, με υψηλότερους συντελεστές για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους.

Η Oxfam έχει πει ότι ένας φόρος έως και 5% στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως, αρκετά για να βγάλει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να χρηματοδοτήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ανισότητες: Οι εύποροι του 1% πήραν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε στην πανδημία

Ένας δισεκατομμυριούχος γεννιέται κάθε 30 ώρες

Είστε πλούσιος; Νέα έρευνα ορίζει ποιοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News